10.05.2015 Putovanja

Zašto vam je potreban odmor bez dece?

Autorka teksta: Maja Guzijan

Autorka teksta: Maja Guzijan

Oni koji imaju decu, kažu da je biti roditelj najveća privilegija na svetu. Svaka privilegija sa sobom nosi i brojne odgovornosti, pred kojima je prirodno ponekad popustiti i umesto detetu, posvetiti se bar na kratko sebi i partneru. 

Prve neprospavane noći, grčevi, zubići, koraci, boginje, rođendani, polasci u vrtić i školu su slike koje kao roditelj nikada nećete zaboraviti. Ponosni ste na svoje potomke i sebe, ali sve češće pomislite da vam je potreban predah bez dece? Želite bar jedan vikend za sebe i muža, kraći odmor, putovanje na koje niste otišli jer “nije bio trenutak”, novi medeni mesec, jer se prvog valjda samo kroz maglu sećate? Zbog svega navedenog vas grize savest, jer su po nepisanom pravilu deca uvek na prvom mestu? Niste jedini. Zato vam donosimo nekoliko bitnih činjenica zašto je povremeni odlazak na odmor bez dece odlična ideja.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

1. Opustićete se
Odmorićete se od svakodnevnog stresa, spavaćete koliko želite, neko će i vama spremiti ručak i užinu, pokriti vas pred spavanje i poljubiti za dobro jutro. Drugim rečima opustićete se, bez dece, kućnih i poslovnih obaveza, pa makar to trajalo i dva dana.

2. Posvetićete se partneru
Svaki ozbiljan odnos se zasniva na jakoj emocionalnoj i fizičkoj povezanosti. Kada na svet dođe dete, partneri se fokusiraju na malo biće, često zaboravljajući koliko su bitni jedno drugom. Lepo je provesti vikend u porodičnom okruženju, ali zbog dece ne bi trebalo da zapostavite brak.

3. Realnije ćete sagledati zrelost svoje dece.
Ako ste majka tinejdžera, odlazak na odmor je idealna prilika da partner i vi proverite koliko su vaša deca u stvari zrela, odgovorna i snalažljiva. Kako biste bili mirniji i sigurniji da dete neće učiniti nešto nepromišljeno, pre polaska na put sastavite mu spisak obaveza koje mora obaviti dok su mama i tata na putu. Spremanje sobe ili brisanje prašine su jednostavni zadaci koji će okupirati detetovu pažnju dok ste na odmoru, ali će pokazati i koliku ono odgovornost oseća kada je u pitanju funkcionisanje domaćinstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije