Razvojne prekretnice: prebrodite ih bez stresa

Jeste li znali da beba preko noći može narasti i do jedan centimetar? Nudimo vam savete kako da lagano i bez stresa prođete kroz najvažnije faze njenog razvoja.

Istina je, beba za 24 sata može da naraste čitavih devet milimetara. Legne na spavanje i probudi se skoro centimetar duža (ili viša). Ako redovno beležite njenu težinu, može vam se činiti da ona samo dobija u gramima i kilogramima, dok se rast dešava naglo i iznenada.

Najveći intenzitet rasta odigrava se tokom prve godine života. Između četvrtog i šestog meseca beba će verovatno udvostručiti težinu koju je imala na rođenju, a do navršene prve godine ona će se utrostručiti.

Kako beba postaje starija, njen rast se usporava i razvojne prekretnice se dešavaju na svakih nekoliko meseci ili više. Ipak, između prve i druge godine deca obično dobiju oko dva i po kilograma i narastu oko šest centimetara, a između druge i treće godine težina im se u proseku poveća za tri kilograma, a visina za pet do osam centimetara.

Zbog tako velikih promena telesnih dimenzija, nije ni čudo što se bebe i mala deca mogu osećati kao da „nisu potpuno svoji“. Promene u ponašanju obično ne traju duže od nekoliko dana, ali mogu biti pokazatelj da beba prolazi razvojnu prekretnicu. Stoga, ako primetite da je beba prethodnog dana bila savršeno srećna i zadovoljna, a već sledećeg je mrzovoljna, plačljiva i zahtevna, razmislite da nije možda u fazi naglog rasta, tokom koje će vašem mališanu biti potrebno još više vašeg razumevanja, vremena, strpljenja i nežnosti.

POJAČAN APETIT
Jedan od prvih i najuočljivijih znakova razvojne prekretnice jeste pojačan apetit bebe. Zapravo, očekujte ogroman apetit! Ako dojite, bebi neće biti dovoljna dojučerašnja količina ili minutaža dojenja, i to može biti malo iscrpljujuće, ali, srećom, ne traje dugo. Posle jednog ili dva-tri dana nezasitog apetita, beba će ponovo jesti u „normalnim količinama“.

Verovatno će u ovom periodu hteti i češće da jede, pa budite spremni da odgovorite na njene nove potrebe. Bez obzira na uzrast deteta, povećan apetit uvek prati razvojne prekretnice.

POREMEĆEN SAN
Nemojte se iznenaditi ako beba počne često da se budi noću ili preskače popodnevnu dremku: drugačiji ritam sna još je jedan od jasnih pokazatelja razvojne prekretnice. Učestalo noćno buđenje može biti uzrokovano pojačanim apetitom ili se beba, jednostavno, oseća drugačije i čudno u telu koje se menja. Sav propušteni san ona će nadoknaditi vrlo brzo, pa očekujte da će nekoliko dana posle toga spavati duže i češće nego obično. Istraživanja pokazuju direktnu vezu između rasta i sna, budući da se lučenje hormona rasta pojačava noću, pa se duži intervali sna poklapaju s bržim rastom tela.

Tokom nekoliko dana beba može da spava i do tri puta dnevno. Ako je već izbacila dremku posle ručka, moguće je da ipak ponovo zaspi u to vreme. Može se desiti i da dete stavite da spava u uobičajeno vreme tokom dana, a da ono potom prespava celo poslepodne. Takođe je moguće i da će tokom dana spavati više puta u kraćim intervalima.

Foto: Guliver/Thinkstock

PROMENE RASPOLOŽENJA
Nagle promene raspoloženja i pojačana osetljivost lako su uočljivi i, srećom, kratkotrajni pokazatelji razvojnih prekretnica. Dete može biti uznemireno više nego obično, plačljivije, ili će naglo i bez jasnog povoda iz srećnog deteta postati nervozno i nezadovoljno. Razlog za to delimično leži u hormonima. Ovakvi periodi praćeni su pojačanim radom hormona, kao tokom PMS-a, pa su promene raspoloženja normalna posledica. Od velike pomoći biće to ako stalno budete imali na umu da je hirovitost posledica onoga što se dešava u detetovom organizmu, a ne njegove namere da bude neposlušno ili drsko. Stoga se naoružajte strpljenjem i nežnošću, maženjem i svojim prisustvom olakšajte mu ove prelazne faze. Ali, ako u detetovom ponašanju ima nešto što vas svejedno brine, svakako se posavetujte s lekarom.

MENTALNI RAZVOJ
Tokom faza pojačanog rasta ne uvećava se samo bebino telo već i mozak i mentalni kapaciteti. Veza između fizičkog i psihičkog razvoja nije slučajna. Naime, na rođenju bebin mozak ima tek 25% od ukupne težine mozga odrasle osobe, dok će do navršene druge godine taj procenat biti uvećan na čak 80! Bebama se uvećava i obim glave, pa ćete na kraju svake razvojne prekretnice primetiti i nove savladane aktivnosti – poput sedenja, kotrljanja ili prvih koraka.

Sve to zaista je mnogo za jedno malo biće, ali uz mamu koja razume o čemu je reč i koja zna da bude prava podrška u tim osetljivim trenucima, odrastanje je mnogo lakše!

Iako će se faze naglog razvoja dešavati u ciklusima, ovi periodi su svojevrsno vanredno stanje, te i vi tako treba da se ponašate. Zaboravite sva pravila i ono što ste dotad radili i prilagodite se novoj situaciji kako biste je i vi i beba što lakše prebrodili.

Predlažemo vam devet načina kako da olakšate razvojne prekretnice:

OBEZBEDITE ENERGIJU
Ako dojite, moraćete da jedete više kako biste odgovorili na pojačanu potražnju mleka usled bebinog povećanog apetita. Redovno užinajte hranjive male obroke, bogate proteinima i složenim ugljenim hidratima – poput krekera sa sirom ili semenki i orašastih plodova – kako biste izbegli da „obnevideli“ od gladi u jednom trenutku posegnete za kutijom keksa. Nemojte zaboraviti da pijete dosta vode da ne biste dehidrirali.

UKLJUČITE PORODICU I PRIJATELJE
Bebin pojačan apetit podrazumeva i vašu veću iscrpljenost, jer ne samo što će obroci količinski biti veći nego će biti i češći. Da se ne biste iscrpeli tokom tih nekoliko dana pokušavajući da postignete sve što ste naumili i što je potrebno, zamolite članove porodice i prijatelje da vam pomognu što više mogu – bilo da je u pitanju nabavka, čišćenje ili samo da imate nekog ko će vam skuvati šolju kafe ili čaja.

DVE FLAŠICE UMESTO JEDNE
Ako bebu hranite na flašicu, pripremite joj obrok u dve flašice umesto što ćete joj uvesti kaloričniju formulu. Da ne biste izazvali probleme sa stomakom zbog hrane na koju nije navikla, radije odmah obezbedite dvostruku količinu uobičajenog obroka. Za nekoliko dana količina će se verovatno vratiti na redovnu.

NE BRINITE ZBOG NOĆNIH OBROKA
Čak i ako je beba prethodno spavala cele noći, privremeno noćno buđenje u više navrata zbog pojačane gladi ne znači da će ona izgubiti taj ritam. Mnogo je izvesnije da će beba posle nekoliko dana ponovo uspostaviti prethodni ritam spavanja, a ako nastavi da se budi noću očekujući obrok – ponudite joj vodu umesto mleka.

MASAŽA
Masaža će umiriti napete nerve i ublažiti bolove u telu koji se javljaju u periodima naglog rasta. Prilikom svakog menjanja pelena masirajte bebu dva do tri minuta. Obavezno to uradite i posle večerenjeg kupanja.

NABAVITE MARAMU ILI KENGUR
Ukoliko još niste kupili ili nabavili maramu ili kengur, sada je pravo vreme. Blizina majke, toplota njenog tela i ritmičnost kretnji umiriće svaku bebu. I vama će biti lakše da budete u njenoj blizini kad je nešto muči, a ruke će vam biti slobodne da radite sve što ste naumili. Šetnja s bebom u marami prijaće obema.

PROMENITE UOBIČAJENU RUTINU
Ritam spavanja poremetiće se nekoliko dana pre faze naglog rasta i beba će posle verovatno morati više da spava. Ako spava duže nego što je uobičajeno tokom dana, pustite je da drema. Iskoristite to vreme da se i vi odmorite i nadoknadite neprospavane noći. Sačekajte da prođe faza rasta dok je ponovo ne počnete navikavati na prethodnu rutinu spavanja.

VODITE SE BEBINIM APETITOM
Tokom razvojnih prekretnica sva deca jedu više nego obično. Osetiće glad i žeđ i između obroka koji su količinski i kalorijski dotad bili sasvim dovoljni. Udovoljite svakom detetovom zahtevu i uvek mu dajte da jede i pije bez obzira na to koliko je prošlo od prethodnog obroka ili užine. Normalan apetit i ritam obroka postepeno će se uspostaviti kad faza naglog rasta prođe.

BRINITE O SEBI
Razvojne prekretnice mogu biti emocionalno vrlo iscrpljujuće. Pronađite vremena samo za sebe, pa makar i za kratku šetnju po kvartu dok je vaš partner s bebom. Ako ste smireni i opušteni, lakše ćete i bolje odgovoriti na bebine potrebe.

Slične tekstove naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama & beba.

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. Novi broj potražite na kioscima 5. oktobra!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije