Rešite se osećaja krivice

Ne dozvolite da vas ova emocija lišava energije i da vas parališe. Uz efikasne savete i tehnike koje vam predlažemo, lako ćete uspeti da se izborite s četiri najčešća uzroka „griže savesti“.

Foto: Guliver/Thinkstock

Rezultati onlajn istraživanja nazvanog „Život i ljubav“ pokazali da se na vrhu liste najzastupljenijih majčinskih emocija nalazi ljubav prema porodici, ali i da ovu emociju gotovo u stopu prati osećanje krivice. Postoje brojni razlozi što se kod žena budi ovaj osećaj, bilo da su oni povezani s ulogom majke, supruge, sestre, ćerke ili prijateljice. Ukoliko se krivica ne iskoristiti na pravi način – kao podsticaj za preispitivanje i motiv da se stvari učine boljim – ona postaje beskorisna emocija i pretvara se u parališuće stanje, koje kao rezultat može imati ozbiljne psihičke poremećaje.

Lajfkouč Džudi Klipin smatra da roditelji previše brinu o budućnosti ili se kaju zbog prošlosti, zbog čega im ostaje premalo vremena za uživanje u sadašnjosti.
Umesto da dozvolite da vas osećaj krivice stopira i učini nesigurnim, „okrenite novi list“ i naučite kako da se izborite s „grižom savesti“.

ZAMKA KRIVICE 1
Ostavljanje dece zbog odlaska na posao
Broj jedan na listi „okidača“ osećaja krivice svakako je odlazak na posao i „napuštanje“ dece. Kod jedne grupe majki krivica se javlja zbog želje da se što pre vrate na posao, povrate socijalni život, počnu da zarađuju i napreduju na poslu. Druge „peče savest“ jer moraju raditi po ceo dan i ostavljati mališane dadilji, baki… ili ih voditi u neku od specijalizovanih ustanova za brigu o deci.

PAMETNO REŠENJE
Bilo da se vraćate na posao zato što to želite ili zbog toga što morate, ne dozvolite da vam misli lutaju, već naučite da živite u sadašnjosti i da razmišljate o trenutku u kom se nalazite. Sigurno će vas „savest peći“ ukoliko na poslu budete postavljali sebi pitanja tipa: „Šta li se sada dešava s decom?“, ili „Da li im mnogo nedostajem?“… Zato se fokusirajte na ono što radite, trudite se da budete što aktivniji i produktivniji. Tek kada završite s poslom i krenete kući – usmerite misli ka porodici i deci.

Ukoliko će vam biti lakše, mislite o finansijskoj strani, tj. o tome šta vam sve posao može omogućiti i koje ćete sve lepe stvari moći da priuštite deci i porodici.
A kada se vratite kući, potrudite se da provedete što više kvalitetnog vremena s decom. Isključite telefone i sve elektronske uređaje, sedite na pod s mališanima i pričajte ili se igrajte s njima. Deca imaju potrebu za vašom punom pažnjom, pa im je zato pružite, makar to bilo samo 15 minuta dnevno.

Imajte na umu da uvek postoji izbor, te da – ako stvari postavite na pravo mesto i napravite „red“ u glavi – bilo koju obavezu i raspored aktivnosti možete prihvatiti kao normalne i rado ih obavljati.

PROČITAJTE I… 12 saveta za što bezbolniji povratak za posao

ZAMKA KRVICE 2
Osećaj da niste dovoljno uspešni
Da li često imate osećaj kako ne možete ispuniti sopstvena očekivanja i zadovoljiti (prilično visoke) standarde koje sebi svakodnevno postavljate – bilo da je reč o kuvanju ručka (koji treba da izgleda kao da je naručen iz vrhunskog restorana, s bar tri različita jela), spremanju kuće ili o provođenju dovoljno vremena s partnerom.
Kako se budete „kalili“ kao roditelj, tako ćete sve češće uspevati da sagledate stvari iz prave perspektive. Za početak, dok imate novorođenče, očekujte da ćete pod naletom hormonskih turbulencija sve uzimate „k srcu“ i postavljati sebi nemoguće zadatke. Umesto da se prepuštate stalniom pritisku, dajte sebi prostora i vremena.

PAMETNO REŠENJE
Pre nego što sebe „dovedete do ludila“, zapitajte se jesu li stvari zbog kojih osećate pritisak zaista toliko važne. Šta se može loše desiti ako ponekad uveče ostavite neoprane sudove?

Umesto da u mislima „vrtite“ situacije u kojima nešto niste dobro uradili ili niste stigli da uradite, potrudite se da razmišljate o svojim uspesima ili o nečemu što ste s lakoćom obavili.

Imajte na umu da je osećaj kako „uvek možete i morate bolje“ povezan sa socijalnim pritiskom, zbog kojeg sebi postavljamo nerealistične ciljeve i očekivanja. To što detetu nećete moći da napravite savršenu rođendansku tortu (jer vam nedostaje vremena ili veštine) – ne čini vas lošom majkom. Uvek postoji nekoliko opcija – možete poređati keksiće, preliti ih šlagom i sve ukrasiti kupljenim figuricama i jestivim slikama, ili jednostavno naručiti tortu. I problem je rešen.

Foto: Guliver/Thinkstock

ZAMKA KRIVICE 3
Strah od nedovoljne posvećenosti svakom detetu
Kada očekujete drugo ili treće dete, imaćete novi nalet „griže savesti“, jer ćete primetiti da vam ostaje sve manje vremena za individualnu pažnju, igre i aktivnosti koje ste dotad praktikovali s decom. Prvi talas može krenuti već u trudnoći, kada ćete zbog mučnine, umora ili nekih komplikacija imati manje energije da se posvetite svom sve aktivnijem trogodišnjaku.

PAMETNO REŠENJE
Umesto da dozvolite da vas obuzmu negativne emocije i brige da vašim mališanima nedostaje aktivno vreme koje su provodili s vama, počnite posmatrati stvari iz drugog ugla. Imajte na umu šta će vašoj deci doneti rođenje novog člana porodice – mnogo ljubavi i budućeg partnera u igri.

Krivica je emocija koja parališe i koja negativno utiče na ljudske želje i ambicije, pa je zato morate okrenuti u svoju korist, ili bar neutralisati. Ukoliko vaše novorođenče ima loš dan, pa zbog neprestanih epizoda plakanja morate preskočiti priču koju starijoj deci čitate pred spavanje, obećajte da ćete sutra pročitati dve priče ili imati duplo više vremena za maženje. Najbolje je da uključujete stariju decu u brigu o bebi, da ih svaki put pozovete da zajedno menjate pelene, da zajedno pripremate vodu za kupanje… Možete im predložiti i da biraju odeću koju će beba nositi… Uvek ih podsećajte na to da ste tim, te da zajedno treba da vodite brigu o bebi.

PROČITAJTE I… 5 strahova s kojim se suočavaju sve mame

ZAMKA KRIVICE 4
Deci ne možete priuštiti sve
Možda mislite da će vam deca biti srećnija ukoliko budu imala više igračaka, ili ako ih uključite u više aktivnosti. Međutim, istina je upravo suprotna od toga, jer „manje je uvek više“. Roditelji vole bespotrebno da komplikuju sebi život i da u trci „ko će više priuštiti deci“ postave neverovatno visoke standarde. A ako to želite da ostvarite, morate i mnogo više raditi, što znači da ćete zapostaviti decu.

PAMETNO REŠENJE
Svakodnevno ponavljajte sebi mantru da deci ne treba mnogo materijalnih stvari kako bi bila srećna. Sva istraživanja potvrđuju da su deci najpotrebniji vaša ljubav, pažnja i vreme.

Deca koja imaju manje igračaka kreativnija su i maštovitija, a takođe su i naprednija što se tiče socijalnog, fizičkog i emotivnog razvoja.

Pre nego što ubacite još jednu preskupu, brendiranu igračku u kolica, zapitajte se da li tom kupovinom zadovoljavate detetove stvarne potrebe ili popuštate pod kolektivnim „kupoholičarskim“ pritiskom da deca moraju imati što više.
Ukoliko je vaš cilj da naučite dete kako nije sve u materijalnim vrednostima i kako treba da voli i poštuje druge, te provodi s njima kvalitetno vreme, dajte im pravi primer – počnite i sami tako da se ponašate.

POSTAVITE REALISTIČNE CILJEVE
Kada postavljate sebi dnevne ili nedeljne zadatke, gledajte da oni budu realistični, ostvarivi i bitni. Ne razmišljajte o tome „šta će ko reći“ i „šta bi neko drugi uradio“, već pođite od toga šta vi želite i šta su stvarne potrebe vaše porodice, odnosno kakva majka vi želite da budete.
Kada počnete više razmišljati o sebi, a manje o tome šta društvo očekuje od vas, osećaćete se mnogo bolje i opuštenije.

PROČITAJTE I… Decu postepeno navikavati na vrtić

NAJVAŽNIJI SAVETI
Svakog dana odvojte nekoliko minuta i postavite sebi ova pitanja:
– Šta osećam?
– Zašto se osećam ovako?
– Šta mogu uraditi povodom toga?
Na ovaj način moći ćete da preispitate svoje emocije i da na temelju potreba svoje porodice počnete voditi normalan život.
Ne zaboravite da obezbedite sebi mirno vreme, što će nekad trajati svega nekoliko minuta, a nekad i sat vremena. Moći ćete da pobedite osećaj krivice samo ako postanete ljubazni prema sebi i počnete zadovoljavati i svoje potrebe – među koje spada i odmor.

KAKO DA NAĐETE MESTO I VREME ZA MIR
Čini vam se kako ne možete naći mesto i vreme za „mirne misli“? Postoji rešenje. Koliko vremena dnevno provedete na putu do posla? Taj period (bilo da ste u kolima ili autobusu) iskoristite kvalitetno i potpuno se opustite. Ne razmišljajte o porodici ili poslu, već pokušajte da izbistrite misli, dovedete emocije u red i tako se pripremite za „nove radne pobede“.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije