18.05.2016 Saveti

5 najčešćih zabluda o raku kože u koje ne smete da verujete

Pojava melanoma u poslednjih pola veka je četiri puta veća i na ovaj način rak kože postao je najčešća vrsta karcinoma koja pogađa i žene mlađe od 40 godina, odnosno uzrasta od 25 do 30 godina. Do ove pojave došlo je zbog trenda preplanule kože i previše sunčanja, čak i u najrizičnijem dobu dana (od 10 do 17 sati), te i čestom upotrebom solarijuma.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Međutim, postoji niz zabluda u koje mnogi neopravdano veruju, a usled kojih je povećan rizik od ove bolesti, kao i procenat onih koji rak kože otkriju u već poodmakloj fazi. Vodite računa o svom zdravlju, redovno pregledajte kožu i obratite se lekaru čim primetite prve moguće simptome. Pročitajte u nastavku koje su najčešće neistine o melanomu, u koje nikako ne smete da verujete…

1. Niko u porodici nije bolovao od melanoma

Poznata je činjenica da je kod brojnih bolesti genetska predispozicija od presudnog značaja, te da da poveća rizik od određenih bolesti ukoliko je neko u porodici već bolovao od iste. Međutim, novija istraživanja su pokazala da čak 61 odsto žena uopšte ne razmišlja o mogućnosti obolevanja od raka kože, jer nemaju genetsku predispoziciju za ovu bolest. Ovakav stav nikako nije dobar i potpuno je pogrešan. Prava istine je da prekomerno sunčanje i upotreba solarijuma, te opekotine koje su mogle nastati tim putem, kao i povećan broj mladeža na koži kod svakog pojedinca mogu imati uticaja na razvoj karcinoma. Samo 35 odsto rizika od dobijanja melanoma je povezano sa genetikom, te obratite pažnju na sve promene na vašoj koži.

U koje još zablude o karcinomu kože ne treba da verujete pročitajte OVDE..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije