22.01.2018 Saveti

Kako da izaberete savršenu školsku torbu?

Uprkos naprednoj tehnologiji i virtuelnim dnevnicima, đaci i dalje treba da ponesu u školu školski pribor,a ne samo znanje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Udžbenici i sveske, olovke i bojice, kao i sportska oprema – to je minimum koji prosečno dete nosi svakodnevno u školu. Mnogi brendovi su objavili kolekcije dečijih “pametnih” rančeva u kojima je unutrašnjost pažljivo isplanirana i svaki predmet ima svoje mesto.

Prilikom odabira školske torbe važno je imati na umu:

Odabrati ranac ili torbu?
Pedijatri su se odavno dogovorili – da je najbolje da deca nose teret na leđima, a ne u rukama. Rančevi su se pokazali kao dobar izbor, jer je tada teret ravnomerno raspoređen. Međutim, ne smete isključiti rizik istezanja mišića leđa, glavobolju i druge neprijatnosti. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena. Uzgred, ranac ne sme biti teži od 10% težine deteta (i njenog sadržaja, naravno). Najbolje rešenje je da dete proba torbu koju će nositi.

Izbor materijala
Prirodni materijali su dobri kada je izbor odeće u pitanju, ali je ranac od kože ili lana – ili suviše skup ili potpuno nepraktičan. Koža i antilop su sami po sebi teški materijali, a lan i pamuk brzo izgube oblik. Savršen ranac je napravljen od sintetičkog materijala. Trajan je, pogodan za često pranje i otporan je na ogrebotine. Takav ranac će trajati dugo vremena. Barem, tokom cele školske godine.

Mali detalji koji puno znače
Danas su dostupni rančevi sa aluminijumskim cevima. Ovi okviri će omogućiti da se ne gužvaju uglovi udžbenika i sprečavaju bol u leđima dok dete hoda. Još jedan detalj – „ugrađen“ u leđa i trake na ramenima jesu, meki anatomski jastučići. Oni imaju za cilj da smanje nelagodnost. Dete će vam reći „hvala“ kada su trake na rancu dovoljno široke jer one snažno ne pritiskaju ramena. Uvek birajte rančeve sa kaiševima podesive dužine. Danas postoji mnogo modela rančeva. Važno je odabrati ranac koji omogućava vašem detetu da lako otvori i zatvori torbu.

U poslednjih nekoliko godina, proizvođači su imali vremena da razmisle o svim neophodnim detaljima. Od reflektujućih elemenata, posebnih džepova za slušalice i iPod. Sve ove male stvari u stvarnom životu nisu beskorisne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije