05.06.2018 Saveti

Kako da sačuvate cveće dok ste na odmoru?

Održavajte dobre odnose sa komšinicama ili čuvajte plastične flaše ukoliko želite da cveće ostane lepo i dok ste na godišnjem odmoru.

Nega cveća dok ste na odmoru

Ljubitelji cveća znaju koliko je teško tokom putovanja rastati se od cveća, jer povratak kući neminovno dovodi do razočarenja zbog uvelih biljaka. Ukoliko putujete na duže od pet dana, nije dovoljno samo dobro zaliti i prihraniti cveće, već organizovati ko će u međuvremenu da ga neguje.

Potreba za vodom nije ista kod svih biljaka, pa kaktusi bez zalivanja mogu da izdrže bez problema, kao i agave, aloja i ostale biljke sa debelim listovima. Problem su cvetnice.

Ukoliko nisu najavljeni vreli dani površinu zemlje treba prekriti šljunkom ili malčom, ali ako se očekuju vrućine to onda nije rešenje.

Pregrupisavanje
Cveće sa balkona uneti u sobu i grupisati ih prema potrebama za svetlošću. Najbolje je poređati saksije na sto i u sredini staviti posudu punu vode. U sud sa vodom treba staviti debele pamučne trake uvijene u spirale, a krajeve zakopati u saksije. Posuda sa vodom treba da bude izdignuta u odnosu na saksije. Nekoliko sati pre odlaska na letovanje cveće treba obilno zaliti.

Komšinica
Najpouzdaniji način da cveće opstane. Najjednostavnije je prebaciti u susedni stan biljke kojima je potrebno svakodnevno zalivanje. Ko ima mnogo cveća moraće da ustupi ključ.

PROČITAJTE I… Saveti za uređenje travnjaka

Kada
Saksije sa cvećem treba poređati u kadu koja je prethodno obložena krpom ili starim čaršavom dobro natopljenim vodom. Međutim, cveće može da se ostavi samo u kupatilu koje ima prirodno svetlo.

Mini zalivni sistem
Ko ima mnogo cveća u stanu ili na terasi najbolje je da nabavi sistem za automatsko zalivanje koji radi po principu kap po kap. Postoje mini zalivni sistemi prilagođeni saksijama.

Druga mogućnost je da se još prilikom sadnje u zemlju dodaju specijalni preparati koji imaju veliku moć upijanja vode, pa se time smanjuje potreba za čestim zalivanjem. Ova sredstva su upakovana kao prah, pomešaju se sa zemljom i posle prvog zalivanja pretvaraju se u želatin.

Kap po kap
U svaku saksiju sa biljkom treba da se zabode grlić izvrnute plastične boce napunjene vodom. Prethodno treba probušiti rupe na čepu boce kako bi voda postepeno zalivala biljku.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije