25.07.2015 Saveti

Ozbiljno zdravstveno stanje: 5 stvari koje treba da uradite ako dobijete sunčanicu

Osoba koja pati od sunčanice ne sme da se rashlađuje alkoholom, jer će on previše brzo rashladiti telo, što može da dovede do opasnih varijacija u telesnoj temperaturi i šoka za organizam.

Sunčanica je vrlo ozbiljno zdravstveno stanje, koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote.

Prvi simptomi sunčanice su glavobolja, vrtoglavica, nemir, neraspoloženje, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi sa vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica.

Protiv sunčanice najbolja je prevencija, odnosno ne izlagati se suncu u periodu od 10 do 17 časova bez preke potrebe, ali ukoliko dođe do ove neprijatne pojave, evo šta treba, a šta nikako ne treba raditi!

Sklonite se u hlad ili rashlađenu prostoriju i skinite sa sebe sve što je suvišno – čarape, cipele, kapu, višak odeće, kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite se umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i ispod pazuha. Ako za to nemate mogućnosti, poprskajte se vodom. Ako ste kod kuće, pokvasite pokrivač i pokrijte se. Osoba koja pati od sunčanice ne sme da se rashlađuje alkoholom, jer će on previše brzo rashladiti telo, što može da dovede do opasnih varijacija u telesnoj temperaturi i šoka za organizam.

Na koje sve načine možete pomoći sebi ukoliko dobijete sunčanice pogledajte OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije