29.12.2010 Saveti

Prva noć bez mame i tate


Pozvani ste na doček Nove godine ili na slavu kod prijatelja i morate da otputujete na dan-dva? Lepo, ali kako ćete ubediti dete da ostane kod bake i dede bez vas? Pomozite svom mališanu da srećno i bezbrižno prespava svoju prvu noć van kuće.

Iako vam vaše dvogodišnje ili trogodišnje dete može delovati prilično samostalno, noć bez majke u blizini može ipak da bude problematično. Čak i ako vaša majka i otac (ili svekrva i svekar) često čuvaju vaše dete, noćenje u njihovoj kući ipak može da donese nove vrste strahova. Ipak, ovo iskustvo svako dete mora jednom da prođe i što ga duže odlažete, biće teže za svakoga. Najbolje bi bilo da prvi „solo“ ostanak ne traje duže od dan-dva, a evo i kako da „plan“ bezbedno sporvedete u delo.

Razmišljajte unapred
Nemojte iznenaditi svog mališana ovim planom u poslednjem minutu. U ovom uzrastu, vašem detetu je potrebno neko vreme da se pripremi. Idite u posetu bakinoj kući i pokažite mu gde će spavati, jesti i igrati se. Ili mu precizno objasnite sa puno detalja ohrabrujućim tonom glasa i rečima. Takođe, posavetujte baku i deku (ili osobe kod kojih će dete odsesti) o načinima da poseta prođe na najbezbedniji i najzabavniji način.

Spakujte „utešne“ stvarčice

Čak i ako će poseta trajati samo jedan dan, bitno je da spakujete poznate stvari koje detetu pružaju osećaj sigurnosti. Obavezno spakujte detetovu omiljenu igračku, odeću, ćebence i ostale stvarčice od kojih se ne odvaja.

Recite „ćao“ uz osmeh

Kada ostavljate dete usmerite pažnju na zabavu koja ga čeka. Ako pokušate da ga umirite rečima: „To je samo jedan dan i brzo će proći“, možete da izazovete suprotan efekat. Ako se vaše dete oseća prijatno u bakinom i dekinom društvu i ne oseća vašu zabrinutost, biće mu sasvim dobro.

Pobedite nostalgiju za kućom
Pozovite svoje dete telefonom bar jednom da biste mu pokazali da mislite na njega. Ali, nemojte ga zivkati svaki čas jer ćete poremetiti ritam koji je uspostavljen. Ako vas, pak, preklinje da ga vratite kući, razgovarajte sa bakom ili dekom o načinima da mu odvrati misli nekom igrom ili drugom aktivnošću. Bez obzira na to koliko će vam biti teško ako vaše dete zvuči nesrećno, ne pokazujte to već ga umirite rečima: „Bićeš kod kuće kada dva puta prespavaš kod bake“. Međutim, ako dete konstantno plače, odbija da jede i spava, verovatno ima smisla da odete po njega. U ovom slučaju, vašem detetu je možda potrebno još neko vreme da „sazri“ i oseća se prijatno i bezbedno izvan kuće i vaše blizine.

Isplanirajte aktivnosti
Najbolji način da izbegnete nostalgiju za kućom jeste da obezbedite dosta zabavnih aktivnosti koje će okupirati pažnju i um vašeg deteta. Pomozite deki i baki idejama o tome šta vaše dete voli i šta bi moglo najviše da ga zainteresuje.

Dogovorite se oko jelovnika
Zamolite baku da pripremi omiljenu hranu vašeg mališana i da ga ne forsira da „počisti“ ceo tanjir. Stres zbog udaljenosti od kuće može da uzrokuje gubitak apetita, pa je pametnije da jede koliko može, a ne onoliko koliko mu je „zacrtano“.

Sprečite noćne strahove
Sigurno imate svoje rituale pre večernjeg odlaska na spavanje, pa će možda vašem detetu biti teško da zaspi u drugom krevetu u prisustvu drugih osoba. Mala deca imaju bujnu i aktivnu maštu i mogu da ih zaplaše različiti zvuci, počevši od škripe poda, vrata, šumova vetra ili kretanja senki po zidu. Zato, neka bude upaljena svetiljka u sobi u kojoj će mališan spavati i neka dete ponese sa sobom svoj jastuk i ćebence. Tako će mu okruženje delovati poznato i udobno. Neka baka ostane sa svojim unukom dok on ne zaspi ili mu ispriča priču za laku noć. Takođe, sasvim je u redu ako vaše dete prekorači svoje uobičajeno vreme za odlazak u postelju. Ne brinite se zbog malih odstupanja od kućnih pravila. Dete neće usvojiti nijednu lošu naviku niti odustati od stare jer je ovo ipak jednodnevna (ili dvodnevna) poseta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije