26.11.2015 Saveti

Šampanjac kao lek: Uživajte u vašem omiljenom piću

Sezona proslava je pred nama i krsne slave, Božić i Nova godina polako kucaju na naša vrata. Ljubitelje penušavog vina posebno će obradovati vest da šampanjac, koji tradicionalno pijemo u ponoć za doček nove godine, ima u sebi lekovita svojstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šampanjac, naime, krije u sebi nekoliko zdravstavenih dobrobiti, pa neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da se češće počastite čašom ovog ukusnog pića, a ne samo 31. decembra u ponoć.

Britanski istračivači sa Univerziteta u Ridingu, došli su do otkrića da šampanjac pozitivno utiče na srce i mozak. Oni veruju da konzumiranje šampanjca može da bude dobro u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije, odnosno da tri čaše šampanjca nedeljno mogu da poboljšaju pamćenje.

Sastojak u šampanjcu koji je zaslužan za čuvanje pamćenja je crno grožde, pokazala je ova studija. „Ovo grožde obično se koristi prilikom pravljenja crvenog vina. Mnogo studija je bilo sprovedeno da bi se utvrdio povoljan uticaj crvenog vina na zdravlje, pa sam želeo da proverim da li je isti slučaj i sa šampanjcem“, rekao je biohemičar Džeremi Spenser, vođa istraživanja.

Kao što se već odavno zna, crveno vino, ukoliko se konzumira u umerenim količinama, može da pomogne kod smanjenja krvnog pritiska i da spreči razne bolesti srca. Šampanjac sadrži polifenole, organske molekule koji šire krvne sudove, ali koji deluju i kao antioksidansi, odnosno supstance koje štite ćelije našeg organizma od oksidacijskog delovanja slobodnih radikala. Upravo zbog toga, penušavo vino može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne goji
U jednom decilitru šampanjca krije se oko 80 kalorija, što ga čini jednim od alkoholnih pića s najmanje kalorija, pa je tako i zdravica penušavim vinom – najzdravija. Stoga, opustite se prilikom zdravice i uvek najradije birajte penušava vina na svim slavljima.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Popravlja raspoloženje
Šampanjac sadrži prirodne elemente koji popravljaju raspoloženje, naravno, ako ga pijete umereno. Kako biste pojačali pozitivan učinak ovog pića, pijte ga uz ribu. Ukus mehurića savršeno se nadopunjuje s morskom hranom, a riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše, takođe je vrlo zdrava i samim tim popravlja raspoloženje.

Šta još leči šampanjac i kako još može uticati na vašu lepotu, te zbog čega bi trebalo da ga pijete češće nego što to inače činite pročitajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije