20.10.2016 Saveti

Saznajte koji položaji u seksu su najbolji za začeće

Je li istina da su neki položaji bolji kad je o začeću reč? Postoji li bolji način da to učinite? Ili je svaki način dobar? Može li se zatrudneti ako se to jednostavno obavi – ili se mora biti kreativan?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Iz knjige „Šta očekivati pre trudnoće“ autorke Heidi Murkoff i Sharon Mazel donosimo vam deo o seksualnim položajima koji se preporučuju za uspešno začeće.

Uživanje, pre svega

Najvažnije je da se sperma vašega partnera nađe blizu grlića vaše materice. To je zato što su zdravi spermatozoidi prilično dobri „plivači“, čak i ako plivaju uzvodno, bez pomoći gravitacije – nisu im potrebni dodatni podsticaji. Osim toga, iako polni odnos s ciljem začeća služi sasvim novoj svrsi, važna je i druga svrha: uživanje u krevetu (ili gde god izabrali mesto na kojem ćete začeti dete).

Medicinska istraživanja još nisu potkrepila teoriju da su neki položaji za začeće delotvorniji od drugih. Svakako, ne može biti naodmet da i sami obavite svoje istraživanje, te probate nekoliko položaja koji su često hvaljeni kao najpogodniji za uspešno začeće. Nije naodmet usmeriti „momčiće“ u pravom smeru – a tromi spermatozoidi čak bi mogli dobiti podsticaj (ili gravitacijsku pomoć) koja im je potrebna za obavljanje posla, ili im pomoći da lakše dođu do vaše materice.

Ležanje na leđima i blago podignuti kukovi

Budući da je vaša materica prirodno nagnuta prema leđima, ležanje na leđima (pri čemu je muškarac gore) – i s malim jastukom ispod kukova, ako želite – može omogućiti nakupljanje spermatozoida na samom grliću materice. No, ako je jastuk prevelik, mogli biste uputiti spermatozoide iza grlića, stoga tek blago podignite kukove kako biste im pomogli (umesto da stvorite strmu padinu).

Ako je vaša materica nagnuta (prema napred; možete pitati doktora ako ne znate), preporučuje se tzv. pseći položaj (na kolenima) koji može spermatozoidima omogućiti lak pristup vašoj materici.

Za sada biste mogli izbegavati položaje u kojima sperma može iscuriti (iako je potreban samo jedan spermatozoid, a kad je o plodnosti reč brojnost povećava izglede), uključujući svaki položaj u kojem vi opkoračujete partnera – sedeći, stojeći, žena na muškarcu i tako dalje – iako ni takva promena nije nužna za začeće i zapravo bi mogla biti nepovoljna ako ustanovite da vam je neugodna (ako ne uživate, počećete se užasavati aktivnosti u kojoj nastojite zatrudneti – a to vas neće nigde odvesti). Koji god položaj izabrali, pazite da vaš partner ejakulira duboko – i da ostane u vama što duže (potrebna vam je i zadnja kap sperme).

Saveti

Pitate se kako je najbolje provesti vreme nakon odnosa da biste postigli najbolje moguće rezultate? Verovatno ste već čuli sve. Ležanje dvadeset ili trideset minuta nakon vođenja ljubavi kako bi spermatozoidi brže stigli do vaše maternice. Podizanje kolena ili nogu kako biste iskoristili gravitaciju. Ili stoj na glavi – ili izvijanje u neki drugi položaj nalik perecu, koji može pomoći zadržavanju sperme? Ali nipošto nemojte ustati i otići u toalet da mokrite.

Maženje s dragim dvadeset minuta nakon vođenja ljubavi blagotvorno je za vaš odnos, a ako pomaže da začnete, tim bolje. Međutim, nije potrebno da se prisiljavate da nakon odnosa ostanete opruženi ako za to nemate vremena (nakon ranojutarnje ljubavi ili brzinskog seksa u vreme pauze za ručak). Imajte na umu da su zdravi spermatozoidi mali ljudi sa zadatkom – a mnogi od njih će taj zadatak obaviti i bez pomoći gravitacije. Naposletku, zbog toga je muška ejakulacija toliko silovita – kako bi te „momčiće“ poslala prema njihovoj meti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Pitali smo…

28.12.2020 Moja Beba

...Slađanu Crvenkov, višu medicinsku sestru i autorku edicije knjiga za trudnice i roditelje dece do godinu dana “Treba znati” Svoju osmomesečnu b...

pročitaj još