23.10.2015 Saveti

Šta hrana za kojom žudite govori o vašem zdravlju?

Ne postoji pouzdan način da odredimo zašto želimo određenu hranu u određeno vreme… Ali žudnja za određenom hranom zna da se pojavi usled nutritivnih nedostataka ili drugih problema sa zdravljem.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Iako požuda za određenom hranom i nije toliko dobra dijagnoza, obratite pažnju na to šta vam se jede i stavite tu žudnju u kontekst, jer ćete tako pomoći sebi i dati organizmu šta vam zaista treba. Uzmite u obzir sledeće „okidače“ svaki put kada osetite požudu prema nekoj hrani.

1. Čokolada

Treba da dobijete menstruaciju, trudni ste ili jednostavno niste imali dobar dan. Samo zbog toga što društvo ozloglašava čokoladu namirnicom koja sadrži dosta kalorija i masnoća, ljudi teže ka tome da je jedu kada misle da je taj trenutak društveno prihvatljiv. Tako da sledeći put, ako osetite ljute hormone koji vam traže čokoladu ili ta čokolada sadrži specijalne hemikalije koje vam popravljaju raspoloženje , možete je jesti nakon lošeg dana ili u danima pred mentruaciju. Pripisujemo žudnju svemu što je očigledno za nas – koristimo izgovore da bi se zadovoljili.

Na dijeti ste koja je previše restriktivna. Žudnja može biti rezultat naše namere da ostanemo što dalje od tih stvari koje su ukusne i prijatne za jelo. A kada smo gladni zbog restrikicija kalorija, naše telo registruje čokoladu kao savršenu hranu da popuni manjak kalorija. Dovoljno je da kažemo da se čokolada topi na našoj telesnoj temperaturi… Ne može da bude ni gore ni bolje od ovoga.

2. Ostali slatkiši

Pred dijabetesom ste. Ovo je pravi rizik jedino ako žudnja za njima ide uz povećan odlazak u toalet i ako su vaše žudnje za šećerom hronične i ekstremne. Najbolje bi bilo da idete kod doktora i proverite krv.

Dobićete ili već imate menstruaciju. Bilo kakva promena u nivou hormona možda poveća žudnju za šećerom. (Znači nije urbani mit da nam se jede slatko samo jer smo dobile!)

Jede vam se zbog ugljenih hidrata. Često se dešava da je žudnja za slatkišima povezana sa onim šta smo pojeli u poslednjem obroku: beli hleb, beli pirinač i testenine sadrže jednostavne ugljene hidrate zbog kojih vam se šećer u krvi povisi i da vam energiju, a onda vas posle kratkog vremena ostavi umorne. Zato vam se i jede slatko, kako bi dobili novi nalet energije.

Pod stresom ste. Šećer aktivira centar za nagrađivanje u mozgu. U nekim stresnim situacijama ste možda podsvesno poželeli da pojedete nešto slatko (krofnu, kolčć ili nešto drugo) samo da bi ste se slatko opustili.

3. Ugljeni hidrati kao što su testenina i hleb

Vama organizam u stvari traži šećer. Jednom kada ovakva hrana prođe kroz vaša usta, telo počinje da je tretira kao da je šećer. Možda bi bolje bilo da posegnete za bagetom ili tanjirom testenine sledeći put kada vam se bude jelo slatko.

4. Sladoled

Možda imate gorušicu ili refluks kiseline. Kremasta hrana zna da bude vrlo umirujuća za ovaj problem.

Možda previše uzimate lekove protiv bolova. Možda vam se antiupalni i lekovi bez steroida čine bezopasnim, ali u stvari mogu izazvati malu upali u stomaku. Žudnja za sladoledom verovatno predstavlja pokušaj tela da vam izrazi da ima upalni proces i da mu treba pauza.

Jednostavno se umorni. Sladoled (u vidu hrane koja zvuči kao zdrava); kao što su jogurt i obrano mleko) sadrže prirodne mlečne šećere koji vam mogu dati brzi porast energije.

5. Meso u vidu burgera ili šnicle

Ne jedete dovoljno proteina – pogotovo ako ste vegetarijanac ili previše vežbate. Danima kada 50% vašeg treninga čine vežbe snage, pokušajte da pojedete onoliko grama koliko ste teški, a ako želite da smanjite kilograme, pojedite onoliko grama proteina koliko želite da budete teški.

Imate hronični nedostatak gvožđa ili vitamina B. Ako imate obilne menstruacije, to mo že biti uzrok nedostatka gvožđa u organizmu. Ako ne jedete dovoljno proteina (koji su dobar izvor gvožđa) na prvom mestu, a verovatno gubite gvožđe zbog ciklusa svakog meseca. Tako da je najverovatniji problem – gvožđe.

6. Sir

Opet znači da vam se jede šećer. Sigurno mislite da je sir moćan izvor masnoće i proteina, ali vaš mozak zna bolje: sir takođe sadrži i prirodne mlečne šećere.

Nemate dovoljno kalcijuma ili vitamina D. Sir i ostali mlečni proizvodi sadrže kalcijum i vitamin D i nije retko da ga neko jede zbog ovog nedostatka. Srećom, naše telo proizvodi vitamin D kada je direktno izloženo sunčevoj svetlosti. Međutim, ako radite u zatvorenom prostoru ili u mestu gde je hladna klima, moguće je da i dalje nemate dovoljno vitamina D – što znači da telo žudi za njim preko grilovanogili običnog sira.

Ne unosite dovoljno masnoće. Sir je dobar izvor ovog jako bitnog nutrijenta, pa je samim tim normalno što želite da ga jedete i previše.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije