17.09.2016 Saveti

Šta je „helikopter roditeljstvo“?

Helikopter roditelji su oni roditelji koji neprestano bde nad svojom decom i, po potrebi, uskaču kad god negde zaškripi uklanjajući svaku prepreku pred kojom bi dete moglo da se nađe. To su mame i tate koji su kontrol-frikovi. Ovaj tip roditeljstva je sasvim suprotan slobodnom odgajanju dece koji primenjuju roditelji koji slobodno puštaju decu da se sama suočavaju sa izazovima i greškama.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ali, da li slobodno odgajanje dece podrazumeva male divljake? I da li bdenje deci šteti više nego poderano koleno ili slomljen zglob? Evo šta treba da znate kako biste odgojili razumno i psihički stabilno dete a da vas niko ne optuži da ste „helikopter roditelj“.

Ako previše radite za svoje dete na lošem ste putu!
Stručnjaci upozoravaju da je previše nadgledanja dece, završavanje stvari za njih, očekivanje da vodite sve bitke vaše dece, recept za propast.

Svi roditelji bi trebalo da znaju sledeće:

Zapamtite: jednog dana vaše dete će morati da zna da se snađe i bez vas.
Deca se uče snalažljivosti i samopouzdanju tako što se hvataju u koštac sa problemima – sama.
Postoje situacije koje vaše dete (ma koliko malo) može da savlada i bez vas.
Pomoć nije uvek korisna. Ponekad ona deci uskraćuje mogućnost da nađu svoj stil rešavanja problema.
Najčvršće drveće raste na najjačim vetrovima. Ako sve olakšavate svom detetu, ono neće moći da se bori sa poteškoćama.
Retko ili, bolje, nikada nemojte raditi za dete ono što ono može samo da uradi. Lako je nastaviti hraniti dete ili ga oblačiti, ali roditelji koji ohrabruju decu da ove zadatke sama rade u stvari rade najbolje za dete. Razmislite samo u kakvu osobu će porasti.

Dugoročne posledice helikopter roditeljstva nisu dobre
Prva studija koja je rađena sa ciljem da se definiše šta je helikopter roditeljstvo kao i koje dugoročne posledice ono ima, ustanovila je da deca nad kojom roditelji stalno bde odrastaju u zavisne, neurotične i manje otvorene ljude u poređenju sa decom koju roditelji više ostavljaju da se sama snalaze.

Istraživači u Državnom koledžu Kin u Nju Hemširu u SAD, ustanovili su da su studenti koji su odrasli sa prezaštitnički orjentisanim tj. „helikopter“ roditeljima pretežno manje otvoreni za nove ideje i akcije, ranjiviji, anksiozniji i sa manje samopouzdanja od dece koja su imala malo „distanciranije“ roditelje.

Radite manje za decu i uživajte u plodovima kasnije
Istraživanja nad decom rođenom između 1982. i 1999.god pokazuju mane previše zaštitnički usmerenih roditelja koji su nenamerno pretvorili svoju decu u osobe koje lako odustaju. Jedna od prvih empirijskih studija o generacijskim razlikama u poslovnim vrednostima koju je vodila Džin Tvendž na Univerzitetu San Dijego, pokazuje da ova generacija želi dobru platu i prestižni poslovni status bez ulaganja puno radnih sati.

Ona kaže da prezaštićena deca koja ne dobiju ocene koje očekuju na fakultetu ili ne uspeju dovoljno brzo na poslu – odustaju.

„Sve više i više učenika dolazi na fakultet ne znajući kako da sami rade stvari za sebe. Roditelji misle da mladim ljudima pomažu tako što rade stvari umesto njih ali ih u stvari tako čine manje nezavisnim.“, kaže profesorka Tvendž.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije