11.06.2018 Saveti

Svakodnevna obaveza: Polazak u vrtić – kako pripremiti dete?

Polazak deteta u obdanište veliki je korak u njegovom osamostaljivanju, a koliko će period prilagođavanja trajati zavisi od mališana, ali i od saradnje roditelja i vaspitača.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Polazak u vrtić velika je životna promena. Ne samo za dete, koje se suočava s potpuno novim okruženjem, novim ljudima i navikama, već i za roditelje – budući da ih u novonastalim okolnostima muči bezbroj pitanja, briga i nedoumica. Da biste svom mališanu olakšali period privikavanja na prvi kolektiv, od velike je važnosti da sarađujete s vaspitačima i da slušate njihove savete.

Saveti za polazak u vrtić

I vi morate biti spremni
Deca odlično čitaju govor tela, prepoznaju znake neverbalne komunikacije i osećaju vaše strahove i brige. Ako ste uplašeni, napeti i tužni, tako će se osećati i vaš mališan. Ukoliko su roditelji spremni da puste mališana da se osamostaljuje,
istražuje svet, druži sa svojim vršnjacima – on će mnogo lakše prihvatiti novu sredinu, a period prilagođavanja trajaće mnogo kraće.

Strah od odvajanja
Sa sedam meseci deca prvi put pokazuju strah od odvajanja, a koliko će strah trajati – zavisi od karaktera mališana i načina na koji roditelji reaguju. Polazak u vrtić najčešće je prvo iskustvo odvajanja, pa nije dobro ako pre toga dete nikad nije bilo bez vas. Zato prethodno izađite na nekoliko sati, ostavite ga s bakom i dekom. Studije su pokazale da deca koja su se ranije odvajala od roditelja imaju manje problema prilikom adaptacije u vrtiću.

PROČITAJTE I… Decu postepeno navikavati na vrtić

Jutarnji rastanak
Kad u jutarnjim satima mališana ostavljate u vrtiću, budite opušteni, a rastanak nemojte odugovlačiti unedogled. Ne plačite i ne vraćajte se po stoti put da se pozdravite s njim. Dovoljno će biti da razmenite nekoliko reči, poljubite ga i jednostavno – odete. Mališan će sigurno pokazati svoje nezadovoljstvo plakanjem,
ali produžavanjem odvajanja izazivate još veći nemir. Zato, ostanite pribrani. Nemojte mu pokazati da ste slabi na njegove suze i da ste očajni. Znamo da je
to veoma teško izvesti, ali znajte da ako jednom popustite – dete će to zapamtiti i svaki put će vam trenirati živce do ivice izdržljivosti.

Suze su OK
Mnogi roditelji kad u vrtiću ostave uplakano dete misle da ih time povređuju, te da će ono plakati satima. Međutim, onog trenutka kad se vrata vrtića zatvore i mama nestane iz vidokruga, mališani se često fokusiraju na igru s drugom decom, kao da se ništa nije desilo. Suze ne znače da se mališanima ne sviđa vrtić. Naime, u prvim danima plaču jer su usmereni isključivo na odvajanje od roditelja.

Dosada u vrtiću
U Neka deca teško prihvataju ”zakone vrtića”, pogotovo ako su po prirodi sporija od ostalih mališana. Ubrzo će postati frustrirana zato što ne mogu da obave zadatke istom brzinom kao i njihovi vršnjaci. S druge strane, imaće problem i deca koja su darovitija i bistrija – njima će program vrtića biti prespor, a samim tim i dosadan. U oba slučaja dete će pokušati da na bilo koji način skrene pažnju na sebe, što ponekad podrazumeva i loše ponašanje. Razgovarajte s vaspitačicom, ukažite joj na detetove interese, sklonosti ili pak teškoće s kojima se susreće. Ona će mu pomoći da iskoristi svoje potencijale ili mu pružiti potrebnu podršku pri izvršavanju (za njega) komplikovanih zadataka.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije