20.11.2015 Saveti

Zašto je avokado idealna namirnica?

Avokado (Persea americana) je tropsko voće koje je poreklom iz Južne Amerike i koje se najviše gaji i Kaliforniji i Meksiku. Iako je voće, u ishrani se zbog specifičnog ukusa koristi kao povrće. Najčešće se od njega prave namazi, salate i predjela, ali je takođe postao jako popularan i u kozmetici, pogotovo u kućnoj nezi kože.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Avokado ima malu energetsku vrednost, što ga čini idealnom dijetalnom hranom, a uz to je bogat i mineralima, vitaminima i ostalim korisnim sastojcima.

1. Dobar je za srce i sprečavanje bolesti, kao i lečenje od njih
Avokado ne sadrži natrijum i holesterol, zbog kojeg se najčešće pojavljuju bolesti srca. Spada u antioksidanse i čistače organizma.

Pored srčanih bolesti, dobar je i za prevenciju: alergija, anemije, anksioznosti, astme, bronhitisa, prehlada i gripa, visokog krvnog pritiska, gojaznosti, gubitka koncentracije, depresije, dijabetesa, impotencije, kašlja, kamena u bubregu, migrena, neplodnosti, osteoporoze i osteoartritisa. Povoljno utiče na PMS probleme i probleme sa mišićima. Smanjuje umor i stres i štiti od UV zračenja.

2. Sadrži dobre masti
Jedan avokado ima oko 50 kalorija, što je odlično za one koje su na dijeti, ali i one koji nisu. Zbog avokada vam nikada neće biti lakše i slađe da brojite kalorije (i da ne brinete o njima dok ga jedete).

3. Sadrži dosta nutrijenata
Jedan avokado ima preko dvadeset vitamina i minerala, a neki od njih su: beta – sitosterol, bakar, beta – karoten, biljna i dijetalna vlakna, biljne masti, vitamini A, B, C i E, gvožđe, glutation, zeaksatin, kalijum, lutein, magnezijum, niacin, mononezasićene masti, proteini, folna kiselina…

Sa ovoliko nutrijenata u samo jednom avokadu, možete zameniti čitavu korpu sa voćem!

4. Dodatak ukusu
Avokado je odličan i kao zamena za nezdrave dodatke hrani i pojačivače ukusa. Kada se samelje i napravi od njega gusta smesa, možete ga koristiti umesto majoneza, margarina, pa čak i ulja.

Odličan je i kao namaz za tost, krekere i sos za paste.

5.Pogodan je za vegane
Avokado je dobar izbor za veganske i recepte bez laktoze.

Sa njime se mogu napraviti preukusni slatkiši i kolačići. Zaključak iz svega ovoga je da avokado jednostavno morate uvrstiti u svoj jelovnik jer je jako zdrav i ima mnogo prednosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije