27.07.2015 Saveti

Zašto je veoma važno da leti pijete mnogo vode?

Kako su temperature proteklih dana u našoj zemlji dostizale skoro do 40-og podeoka, mnogi su spas od vrućine potražili pored reka i jezera, oni malo srećniji na obalama mora, ali pomogao je i stari, dobri tuš.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Pa zašto je voda toliko važna za naš organizam i zašto je apsolutno neophodno da tokom letnjih meseci pijemo veće količine vode i sa sobom uvek nosimo bočice ove dragocene tečnosti?

Voda čini oko dve trećine težine našeg tela. Bez nje ne možemo da izdržimo duže od nekoliko dana, a iz organizma se gubi putem bubrega, disanjem, preko creva, putem kože. U vrelim letnjim danima znojenjem se gubi i do 1,3 litara vode dnevno. Neophodna je za regulaciju telesne temperature, održavanje elastičnosti zglobova, očuvanje kičmene moždine i drugih osetljivih tkiva.

Prekomernim znojenjem u letnjem periodu, ali i vežbanjem, izbacujemo velike količine tečnosti iz organizma, pa je zato neophodno da konzumiramo pića i hranu koje naše telo lako može pretvoriti u vodu. Zato vodu treba uzimati bez obzira da li smo žedni ili ne jer je i preventivni unos veoma bitan.

Kada je telo hidrirano i srce lakše pumpa krv kroz vene do mišića.

Ako ste se dobro napili vode, vaše srce ne mora toliko naporno da radi, kaže John Batson, doktor soprtske medicine. Dehidratacija može biti veoma ozbiljan problem koji može dovesti do brojnih oboljenja, od otečenih stopala, preko glavobolje pa čak i onih opasnih po život, kao što je infarkt.

Koliko nam je vode potrebno te i zašto je voda najbolje pročitajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije