08.11.2014 Porodica

Savladajte ”majčinski” jezik

majcinski jezik

Već nekoliko sati nakon rođenja beba prepoznaje glasove koje je slušala tokom intrauterinog života i oni je umiruju. To je trenutak u kom treba da počnete da joj se obraćate specifičnim ”majčinskim” jezikom, i to povišenim glasom i uz naglašavanje reči. Dakle, pričajte bebi i pevajte joj pesme, ali joj dopustite da vam odgovori na svoj način.

Zvuci koje beba ispušta, kao i pokretanje ručica, njen su način da reaguje na ono što joj govorite i da komunicira s vama. Primenjujte jednostavnu tehniku PSR (pričajte, slušajte, reagujte) bar pet puta u toku dana.

Posmatrajte i učite

Pažljivo se zagledajte u bebine okice i pratite njenu reakciju. Oko šeste nedelje života beba može da se fokusira na vaše oči, a ovaj direktni kontakt pružiće joj osećaj sigurnosti. Takođe, igrajte se s bebom svakog dana dok je u ležećem položaju koji će joj omogućiti da vas gleda u lice. Ako počne da okreće glavicu i skreće pogled, to bi mogao biti znak da je umorna.

Tokom ove kmunikacije možete držati bebu blizu vas, u nosiljci na grudima, jer će joj i to uliti osećaj sigurnosti. Ipak, najvažnije je da dopustite bebi da vam sama pokaže šta joj prija. Neka deca ne vole da gledaju u mame sve vreme, a dok rastu, njihova znatiželja (i pogled) sve više se okreću ka svetu koji ih okružuje.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije