Šta je, osim obrazovanja, presudno za budući uspeh deteta?

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i uspešno kada odraste, zato i ne žali novac potrošen na njegovo obrazovanje. No, osim obrazovanja, kod deteta je neophodno razviti i niz veština, a evo i kojih.

Joyfull little one with rolling eyes

Sposobnost da zauzme stav
Odlučan stav je veoma važan. Podstičete dete da ima svoje mišljenje i da se uvek zauzme za sebe. Naravno, ukoliko njegovi rezoni nisu ispravni, to mu objasnite. U porodici treba negovati slobodu mišljenja i slušati ono što dete želi da kaže, kako bi razvilo navedenu sposobnost.

Koncentracija
Deca često i lako premeštaju pažnju sa sadržaja na sadržaj. Pokušajte sa detetom raditi na njegovoj koncentraciji tako što ćete mu dosadne domaće zadatke učiniti interesantnim. Recimo, ako vaše dete uči da piše slova, dajte mu slobodu da piše kredom na pločniku ili na nekim šarenim papirićima.

Oslanjanje na samog sebe
Što pre vaše dete nauči da neke stvari obavlja samostalno,  pre će biti puno samopouzdanja. Ohrabrujte ga da se samo obuče, da samo sređuje igračke i nagrađujte ga za takvo ponašanje. Nemojte ga stalno prekorevati ako ne uradi dobro ono što ste tražili od njega, već mu strpljivo objasnite kako bi trebalo da obavi zadatak koji ste mu poverili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije