18.11.2014 Porodica

Stvari koje vam mama nikada nije rekla, a nećete ni vi svom detetu

Onog trenutka kada shvatite da čekate dete, život počinje da vam se nepovratno menja. Ta promena postane sve očitija rođenjem deteta koje će vas provesti kroz najnapornije, ali i najlepše putovanje u životu – roditeljstvo.

baka i unuka

Uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatićete i koliko je toga podnela vaša majka, pa ćete napokon i iskusiti neke stvari koje vam ona sama, verovatno, nije nikad rekla.

Rasplakali ste je… mnogo puta!

Plakala je kad je otkrila da je trudna s vama. Plakala je dok vas je rađala. Plakala je prvi put kad vas je držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i zato jer vas toliko voli. Ona je sve vreme s vama proživljavala svaku vašu sreću i tugu, bili vi toga svesni ili ne.

Ona je želela taj poslednji komad torte

Ali kad je videla kako ga vi gledate (iako je vama bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije ga mogla uzeti. Znala je da će biti mnogo srećnija ako vaš stomačić bude pun, a ne njen.

Bolelo je

Kad ste je vukli za kosu, kad ste je grebali noktićima koje niste želeli da skratite, kad ste je grizli dok vas je dojila, kad ste je lupali u rebra još dok ste bili u stomaku, kad ste naterali njeno telo da se grči u agoniji dok vas je rađala… svaki put je bolelo.

Uvek se bojala

Od trenutka kad vas je začela, činila je sve što je u njenoj moći da vas zaštiti. Ona je postala vaša mama medvedica. Ona nije želela da da nikome da vas drži (iako je popustila), da vas slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad ste napravili prve korake. Kad ste počeli da izlazite, ostajala je budna da vas dočeka (čak i ako se pravila da spava), i dizala se rano kako bi vas budila za školu. Sa svakim ogrebanim kolenom bila je uz vas i bila je spremna rešiti vas svakog ružnog sna.

Ona zna da nije savršena

Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je reč o vama. Želela je da bude savršena mama, ne učini ništa pogrešno, ali, budući da je samo čovek, grešila je. I verovatno još uvek pokušava da oprosti sebi neke od tih grešaka. Volela bi da može da se vrati u prošlost i ispravi neke stvari, ali ne može, pa budite blagi prema njoj jer je učinila najbolje što je tad znala.

Gledala vas je dok spavate

Bilo je noći kad je bila budna do tri ujutro, moleći se da napokon zaspete. Jedva je držala otvorene oči dok vam je pevušila i molila vas je da napokon zaspete. Tad, kad ste napokon zaspali, legla bi pored vas i na tren bi je napustio umor kad bi videla vaše anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

Nosila vas je duže od devet meseci

Jer vam je bila potrebna. Tako da je to i učinila. Držanje u naručju dok kuva, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla da zaspi. Bila bi umorna, bolela bi je leđa, ali držala bi vas jer ste vi želeli da budete uz nju. Mazila vas je, volela, ljubila i igrala se s vama. A vi ste bili sigurni i voljeni u njenim rukama.

Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali

Nije bilo tužnijeg zvuka od onog vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće skotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića.

Stavljala vas je na prvo mesto

Mogla je izdržati bez hrane, tuširanja i sna. Uvek je vaše potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi ceo dan kako bi se brinula za vas, i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. Sledeći dan bi se probudila i ponovila sve ispočetka, jer ste joj vi toliko značili.

Sve bi ponovila

Biti majka je jedan od najtežih poslova na svetu, te će vas ponekad dovesti do ivice snage i živaca. Plačete, boli vas, trudite se, ne uspevate, radite i učite. Ali uz to iskusite i više sreće nego što ste mislili da je moguće i osećate da će vam ponekad srce puknuti od silne ljubavi. Uprkos boli, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila, jer ste vi to zaslužili. Tako da sledeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite. Verujte, to je nešto što joj ne možete reći previše puta.

Izvor: magazin.hr
Foto: Pinterest
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije