09.09.2014 Porodica

Tata i emotivni razvoj deteta

Psiholozi su do sada uglavnom proučavali ulogu majke u razvoju deteta. Međutim, danas se sve više govori o ulozi oca u porodici. Mnogi stručnjaci se slažu da očevi imaju potpuno istu ulogu kao i majke, jer su veoma bitni u odrastanju deteta.

tata

Očevi su kao i majke vrlo osetljivi, nežni i brižni prema svojoj deci, ali ih u tome često sputavaju upravo žene. Mnogi ne znaju, ali dokazano je da očevi imaju veću ulogu u intelektualnom i socijalnom razvoju deteta u odnosu na majku. Čak i kada se samo igra sa detetom, otac podstiče njegov intelektualni i socijalni razvoj.

Očevi i bebe

Od momenta kada se rodi, beba razvija drugačiji odnos sa majkom u odnosu na onaj koji razvija sa ocem. Kada svaki roditelj shvati koja je njegova uloga u podizanju bebe, napravili su pravu stvar, jer njihova deca kad odrastu obično budu srećnija, uspešnija i bolje prolagođena u odnosu na decu gde je samo jedan roditelj imao ključnu ulogu u vaspitanju i odrastanju. Naime, očevi koji dosta vremena posvećuju svojim bebama mogu kao i majke da prepoznaju kroz plač bebe šta joj tog trenutka nedostaje. Savet za sve mame je da više uključuju očeve da se pobrinu za bebu.

Ponekad bebe osećaju veću sigurnost u prisustvu očeva nego u prisustvu majke. Roditelji podjednako ohrabruju bebu kada počinju da istražuju svet. Ipak, majke i očevi imaju različite stilove u tome. Očevi imaju tendenciju da obezbede više verbalnu i fizičku stimulaciju kod svoje bebe. Zato ne treba da vas čudi to što deca više vole da se igraju sa tatom nego sa mamom. Sa očevima je igra mnogo opuštenija i podstiče zdrav razvoj bebinog mozga. S druge strane, ukoliko se očevi ne igraju sa svojom decom, ona mogu imati trajne posledice na svim poljima socijalnog, emotivnog i intelektualnog razvoja. Deca čiji su očevi uključeni u igru i vaspitanje postižu jače rezultate u školi. U jednoj studiji je pokazano da su dečaci čiji su očevi bili uključeni u sve razvojne faze bili popularniji u školi od dečaka sa kojima se očevi nisu bavili.

Očevi i mala deca

Kroz igranje sa svojim decom, očevi imaju posebnu ulogu u ostvarivanju dva cilja. Deca od očeva uče kako da reše probleme i kako da se ophode prema drugima. Očevi vi trebalo veći deo svog slobodnog vremana da provode igrajući sa decom, dok majke rade ili spemaju kuću. Te igre su obično aktivnije i nešto grublje, a to majkama ne treba da smeta jer mališani prosto uživaju u ovakvim igrama. Ipak, valja naglasiti da se očevi ne zabavljaju samo sa decom. Kroz ovaj vid igre, tate pružaju sigurnost mališanima koji lakše komuniciraju sa drugima kada je tata u blizini. Kroz grubu igru, očevi zapravo ohrabruju decu da istražuju snagu i sposobnost, a istovremeno uče i nove stvari.

Igranje sa tatom takođe pomaže deci da razviju emocionalna znanja. To znači da kroz igru uče da identifikuju svoje emocije, prepoznaju emocije drugih, ali i da opišu zbog čega se osećaju tako. Uz pomoć spoznaje emocija, deca uče da kontrolišu ponašanje.

Uticaj oca na emocionalni razvoj deteta nije ograničen samo kroz igru. Svakodnevna interakcija je takođe veoma bitna. Studije su pokazale da nežni očevi i oni koji pomažu suprugama imaju decu koja nisu ljubomorna na mlađeg brata ili sestru. Takva deca su mnogo manje agresivna u odnosu na svoje vršnjake čiji očevi nisu imali vremena za vaspitanje dece. Dokazano je da majke imaju mnogo manji uticaj na ponašanje deteta prema vršnjacima u odnosu na očeve. Očevi su naime stub za izgrađivanje društvenih odnosa u detinjstvu i kasnije u životu.

Očevi i deca u osnovnoj školi

Kada dete stigne do školskog uzrasta, počinje da se suočava sa učenjem, kontrolnim zadacima, novim veštinama i novom sredinom. Kod njega se tada javljaju nova osećanja kada se suočava sa uspesima i neuspesima. U ovom period dete kod sebe razvija samopošovanje. Očevi su ključni učitelji u ovoj fazi odrastanja. Stručnjaci kažu da je kvalitet angažovanja oca tokom ovog perioda zapravo ključni faktor u određivanju da li dete razvija samopouzdanje i kompetentnost i da li je spremno da se upozna sa novim izazovima na pozitivan način.

Jedan od razloga što očevi imaju tako uticajnu ulogu u ovom periodu jeste taj što i oni jedini mogu da “nagovore” dete da bez straha ulaze u nova iskustva, kao i da postanu nezavisni. Podsticanjem dece da preuzmu nove izazove i odgovornosti, očevi pomažu da dete nauči nove veštine i da preuzme odgovornost za svoje postupke. Očevi koji imaju jaku posvećenosti svojoj porodici, obezbeđuju deci model odgovornog ponašanja. Deca sa ovakvim očevima imaju unutrašnji osećaj kontrole, znaju das u njihovi uspesi i neuspesi rezultat sopstvenih napora, a ne spoljnih faktora. Ovakva deca imaju tendenciju da preuzmu odgovornost za svoje postupke i retko kada će kriviti druge za svoje greške.

Očevi obično imaju pozitivan uticaj na svoju decu po pitanju stručnosti i odgovornosti. Međutim, ako otac obeshrabruje dete, suviše je strog ili nameće svoja rešenja, imaće loš uticaj na mališana. Ovakvi očevi se neretko mešaju u dečje svađe, pokušavaju oni da reše problem, a nisu svesni da ustvari na ovaj način pokazuju svoj nedostatak poverenja u dete. U ovakvim slučajevima obično se ometa razvoj deteta kreativnost, motivacija i veština da samo reše problem. Dete postaje manje odgovorno i više zavisi od drugih.

Moralni razvoj deteta

Moralni razvoj je još jedna oblast u kojoj očevi imaju poseban uticaj. Kako očevi utiču na moralni razvoj svoje dece? Direktno – pružajući im smernice i uputstva. U jednoj studiji, dečaci koji su imali sličan model ponašanja kao i očevi, postigli su bolje rezultate na testovima u vezi ličnog moralnog rasuđivanja i moralnih vrednosti. Dečaci koji se nisu identifikovali sa svojim očevima pokazali su nespremnost da prihvate krivicu, a nisu se osećali krivi ni za nedolično ponašanje. Kada narastu i postanu tinejdžei ova deca imaju problema sa samokontrolom i agresivniim ponašanjem Koliko očevi imaju uticaj na razvoj dece pokazuje u podatak da muškarci, koji su imali dobar odnos sa očevima imaju više razumevanja prema ženama i društveno su odgovorniji u odnosu na druge.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije