Vaša priča: Birala sam carski rez

Imala sam panični strah od porođaja, koji nisam mogla prevladati, pa sam Taru donela na svet carskim rezom. I nisam se pokajala zbog toga, kaže Sanja Stanimirović.

Oduvek sam znala da ću se poroditi carskim rezom, jer sam imala ogroman strah od prirodnog porođaja. Plašila sam se ne samo fizičkog bola nego i samog čina rađanja.

Izgledalo mi je nekako strašno to što porođaj može potrajati i što žena nema kontrolu nad njim. Takođe, bojala sam se i za bebu, da se ne namuči tokom porođaja.

PROČITAJTE I… Carski rez- potreba ili hir?

Pokušavala sam da prevladam svoje strahove; išla sam psihologu zbog njih, ali nisam uspela u tome. Rekla sam doktorki kakav problem imam, a ona me je posavetovala uzmem potvrdu od psihijatra da ne mogu prevladati strahove i anksioznost, te da se porodim carskim rezom.

Kako mi je objasnila, u ovakvim situacijama bolje je i za majku i za bebu da se porođaj obavi carskim rezom, kako tokom njega ne bi došlo do napada panike i nekih komplikacija. I, naravno, poslušala sam je. Kad sam dobila potvrdu od psihijatra da imam strahove, te shvatila da ću moći da se porodim carskim rezom, bila sam najsrećnija na svetu.

Porodila sam se uz spinal
Pred porođaj su mi uradili ultrazvuk, izmerili dimenzije karlice, uzdužne i poprečne – što je inače neophodna procedura pre carskog reza – i nekoliko puta mi analizirali krv. Trebalo je da me porode sutradan, ali pošto mi je prilikom ginekološkog pregleda pukao vodenjak, odlučili su da carski rez urade odmah posle toga. Pitali su me uz koju anesteziju želim da se porodim, totalnu ili lokalnu. Pošto sam želela da budem budna tokom ovog čina, odlučila sam se za spinalnu anesteziju.

Sve je bilo gotovo za desetak minuta
Sve se odigralo brzo i bez problema, anesteziolog je za minut-dva našao mesto gde će mi dati anesteziju. A sam ubod bio je blag, osetila sam ga kao ubod komarca. Ubrzo posle ubrizgavanja anestezije osetila sam blagu hladnoću u nogama i opustila sam se. Nisam se plašila, jer su sestra, doktorka i anesteziolog sve vreme pričali sa mnom.

Razgovor s njima veoma mi je prijao, jer tako su mi odvraćali pažnju od porođaja. Tokom porođaja nisam osećala bol. Jedino sam u trenutku kad su izvadili bebu osetila neki pritisak u donjem stomaku. Odmah potom začula sam bebin plač i videla Taru. Sve je bilo gotovo veoma brzo, po mojoj proceni, nije trajalo duže od deset minuta.

PROČITAJTE I… Carski rez- za i protiv

Najviše me je bolelo prvo ustajanje
I oporavak je tekao dobro. Dva-tri sata posle porođaja osetila sam bol, ali umeren, jer su mi sestre na svakih nekoliko sati davale lekove za bolove kroz infuziju.

To popodne i noć posle porođaja provela sam ležeći, a sutradan oko 10 sati sam ustala. Iako su me sestre psihički pripremale na bol, objasnile mi kako da ustanem i pomagale mi prilikom ustajanja, prvo ustajanje najviše me je bolelo.

Svako sledeće bolelo me je manje za nekih 10 odsto otprilike, ako se to može izračunati. Ali generalno sam se dobro osećala. Istog dana prebacili su me s intenzivne nege na odeljenje, a već posle četiri dana otpustili su me kući. Iz iskustva žena iz mog okruženja koje su se porodile carskim rezom – znam da sam brzo puštena kući. Moje tetka je posle carskog reza ostala u bolnici dve nedelje.

Ponovo bih napravila iste izbore
U porodilištu je bilo i žena koje su se porodile uz totalnu anesteziju, ali primetila sam da su se one sporije oporavljale.

Takođe, slušala sam ranije da neke žene posle spinalne anestezije imaju glavobolju zbog pada pritiska, ali mene nije bolela glava, a inače imam nizak pritisak. Zbog toga mislim da je bolje izabrati spinalnu anesteziju. A i beba se odmah vidi, čim se rodi. Sve u svemu, moje iskustvo s carskim rezom uz spinalnu anesteziju bilo je stvarno pozitivno. Ako budem imala još dece, ništa neću menjati – ni bolnicu, ni doktorku, ni porođaj, ni anesteziju. Sve neka bude isto.

TRI KORISNA SAVETA
Prirodni porođaj jeste najbolji, ali u slučaju paničnog straha od njega – bolje je i za majku i za bebu da se porođaj obavi carskim rezom, kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Kada krenete na carski rez, ponesite sa sobom mrežaste duboke gaćice, koje se kupuju u apoteci, a koje su pogodne za nošenje posle urađenog carskog reza.

Tokom oporavka važno je slušati savete sestara, te se ponašati prema njihovim uputstvima.

 

TEKST: RADENKA MARKOVIĆ; FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije