29.05.2014 Vaspitanje

Čitanje knjiga poboljšava mentalno, emotivno i fizičko zdravlje dece

Redovno čitanje knjiga podiže nivo analitičkog razmišljanja, proširuje vokabular, povećava kreativnost i povećava empatiju prema drugim ljudima i uopšteno poboljšava kvalitet života. Kako bi uverili decu da čitanje nije samo dosadna aktivnost koju “moraju” izvršiti zbog školskih obaveza roditelji ponekad moraju utrošiti izuzetan napor. Kad deca jednom samovoljno urone u svet knjige i čitanja, ono im donosi samo pozitivne učinke koji će ih izgraditi u divne mlade ljude.

child-reading

Osim svega već navedenog, čitanje je izuzetno važno i za razvoj mentalnog zdravlja. Stoga posebno rastužuje činjenica da danas deca čitaju sve manje, jer sve više vremena provode pred ekranima i smatraju da čitanje nije dovoljno “cool”. Broj dece koja ne čitaju je u konstantom porastu i tu nimalo ne zaostajmo za poražavajućim svetskim trendom.

Zdravstvene dobrobiti čitanja za vaše dete
Svaki puta kada vaše dete u ruke uzme knjigu, uvučeno je u čarobni bajkoviti svet likova gde je sve moguće. Ne samo da uči i istražuje nove svetove već mu čitanje daje do znanja da su mu otvorene neslućene mogućnosti koje mu pomažu da se kasnije razvije u uspešnu individuu.

Čitanje poboljšava memoriju
Mozak je mišić i baš kao što bi vežbali i jačali mišiće stomaka ili leđa u teretani, tako je vežba potrebna i mozgu kako bi se očvrsnuo i izgradio. Čitanje je vežba za mozak i zbog svoje neurobiološke zahtevnosti nadilazi govor, slušanje ili gledanje pokretnih slika (poput televizije). Jednom kad deca počnu i steknu kontinuitet u čitanju izgradiće bolju i kvalitetnije razvijenu memoriju koje će im koristiti u kasnijem životu.

Smanjuje stres
Kako bi se smanjio stres, potrebno je učestvovati u što više aktivnosti koje ga smanjuju, jer kao što je poznato, stres može uzrokovati mentalne i fizičke probleme kod odraslih, ali i kod dece. Čitanje je smirujuća aktivnost koja pomaže ljudima da se opuste i odbace sve uzroke stresa i poboljšaju svoje raspoloženje.

Poboljšava izražavanje
Nije ništa neobično kad kažemo da čitanje poboljšava vokabular, gramatiku, analitičko razmišljanje, ali i komunikacione veštine. Takođe poboljšava mogućnost pojedinca da ostane fokusiran, što je jedna od najvažnijih osobina uspešnih učenika.

Poboljšava empatiju
Čitajući povezujemo se s likovima, nepoznatim svetovima i scenarijima kojima su oni izloženi. Sve to utiče na poboljšavanje empatije kod pojedinca i lakše razumevanje drugih. Empatija je osobina koja je vrlo važna kod izgradnje uspešnih odnosa s drugim ljudima.

Pomaže da dete pronađe životne ciljeve
Deca u mladosti ne razumeju značenje niti imaju životne ciljeve koje žele postići. Čitanje utiče na oblikovanje dečjeg uma i mašte dajući mu želju za stvaranjem ciljeva za bližu i dalju budućnost. Kada dete ima ciljeve želi ih i postići i pritom stvara okolinu kroz koju će ih i ostvariti.

Osim ovih postoje i brojne druge koristi koje donosi čitanje, no jedno je sigurno: čitanje svakako vodi prema zdravijoj i srećnijoj budućnosti.

Izvor: klinfo.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije