08.11.2016 Vaspitanje

Deca – majstori manipulacije? Da, ali postoji 5 tehnika da stanete tome na put

Deca su majstori manipulacije. Koriste svoj šarm, okreću odrasle jedne protiv drugih i primenjuju glasno cmizdranje u javnosti. Zato je vaš posao da idete s njima u korak, poručuje Kevin Zolman, koautor knjige “Vodič za roditelje od teoretičara igre”. Evo nekih od saveta iz knjige:

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nametnite im saradnju

Za braću i sestre koji odbijaju da rade zajedno, Zolman preporučuje dilemu zatvorenika. Dajte im zajednički zadatak, a onda im oboma dajte istu nagradu ili kaznu, već prema rezultatima tima. Ako je jedno dete zabušavalo, sledećui put će ono drugo odbiti da sarađuje i oboje će nadrljati. Tako ćete vremenom klince naučiti timskom radu.

Neka plate za privilegije

U nekim situacijama jednostavno ne mogu sva deca dobiti jednako, i morate da pribegnete solomonskom rešenju. Ko će dobiti veću sobu ili čast dad a ime kućnom ljubimcu? Neka za ovakve privilegije plate dodatnim kućnim poslovima ili svojim džeparcem.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Koristite pretnje, ali ostvarive

Nećete ih zaplašiti urlajući da ćete okrenuti kola i vratiti ih kući. Zolman to zove pretnjom bez pokrića. Deca prozru vaše blefiranje, jer znaju da ne želite da i sami ispaštate zbog njihovih grehova. Zato birajte kazne koje vama idu u korist: “Prestani da udaraš sestru ili idemo kod babe umesto u bioskop!”

Terajte ih da lažu

Ako sumnjate da vam deca ne rade domaći, pritisnite ih biranim pitanjima: Iz kog predmeta? Šta si naučio? Koliko vremena ti je trebalo? Šta ti je bilo najteže? Čak i ako uspeju da se izvuku ubedljivim odgovorima, izazvaćete im psihološku neprijatnost. Na kraju će shvatiti da je mnogo lakše biti iskren.

Ne priskačite im u pomoć

Uzdržite se od nagona da uletite kad god im postane teško. Imajte u vidu ono što ekonomisti nazivaju moralni rizik. Kada država spašava korporacije u krizi, ona zapravo podstiče loše poslovno ponašanje, a to isto rade i roditelji koji vade decu iz sosa koji su sama zakuvala. Umesto toga, ustanovite jasna pravila i pribegnite kazni kad je potrebno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije