10.09.2014 Vaspitanje

Kada je dete zrelo za kućnog ljubimca?

Kako dete odrasta, tako roditelji imaju sve više dilema – da li treba baš svaku želju da ispune svom mališanu. Jedna od tih dilema je i kupovina kućnog ljubimca. Kada je pravo vreme za ljubimca i koju vrstu životinje odabrati?

kuca

O ovome povedite računa

Pre nego što krenete u pazar, trebalo bi da znate da deci mlađoj od tri godine kućni ljubimac nije potreban, sem ako on već nije u vašem domu od ranije. Ono što će vas sigurno zadesiti, jeste da u najvećem broju slučajeva sve obaveze u vezi sa novim članom domaćinstva padaju na vas. Dete će se prvih dana igrati sa životinjm, a onda će se zasititi, kao što se uostalom zasiti i igračaka.

Ako dete ima tri godine

Ako imate trogodišnjaka ili mlađe dete, trebalo bi da znate da životinje, posebno kuce i mace izbegavaju decu tog uzrasta, pa im praktično kućni ljubimac u tom uzrastu nije potreban.

Trogodišnjaci su ipak maleni i oni ne znaju da se ophode na pravi način prema životinjama, ma koliko god ih vi učili tome. Vrlo lako se može desiti da dete tog uzrasta počne da čupa, vuče za rep ili uši kućnog ljubimca. Ono to neće uraditi jer je agresivno, već prosto u tom uzrastu ga ne doživljava kao živo biće. Tek nakon tri i po godine mališani su u stanju da razumeju reakciju životinje odnosno da shvate zašto pas reži ili zašto maca sikće.

Deca od pet godina

Petogodišnjacima već možete kupiti kućnog ljubimca, ali trebalo bi da znate da oni neće moći samostalno da se staraju o njemu. U ovom uzrastu dete ne drži preterano pažnja, pa ćete stalno morati da ga podsećate da recimo treba da nahrani ribicu, da zajedno prošetate psa ili da menjate vodu maci ili papagaju. Dok ne krene u školu dete nije sposobno da se brine o svom ljubimcu.

Deca starija od sedam godina

Ovaj uzrast je možda i najidealniji za kupovinu kućnog ljubimca. Dete je dovoljno zrelo da zna da životinja nije igračka, da ima svoje potrebe i osećanja i da mora da se nahrani ili prošeta. U ovom uzrastu deca uče šta su im obaveze, pa bi kućni ljubimac bio idealno rešenje da nauče kako da se brinu o njemu i tako steknu odgovornost.

Pozitivne strane ljubimca

Deca koja odrastaju uz kućne ljubimce lakše nauče da brinu o drugima, da poštuju tuđe potrebe, odgovorni su i imaju saosećanja prema ljudima. Mališani uz ljubimca nauče da prihvataju rađanje, razmnožavanje, bolest i smrt. Ukoliko je dete stidljivo i ima problema sa socijalizacijom ili previše vremena provodi pred računara, pas će ga motivisati da izlazi napolje i pomoći će mu da lakše nađe društvo.Kućni ljubimac ublažava stres i depresiju.

Negativne strane ljubimca

Mala deca ne znaju kada životinju ne treba da diraju, ne umeju da je maze ili nose na pravilan način. Neka deca vrlo brzo izgube interesovanje za životinju, pa ćete vi morati da preuzmete brigu o njoj. Kućni ljubimac, čak i ako je izuzetno pitom, u nekom momentu slučajno može da povredi dete.Kućni ljubimci se, kao i ljudi, razboljevaju i umiru. Za veoma osetljivu decu to može da bude izuzetno traumatično.

Izvor: bebac.com, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije