25.04.2018 Vaspitanje

Kako izaći na kraj sa malim inadžijama?

Inat je nešto divno, ali to, nažalost, niko ne razume. Bespomoćna beba se razvija u samosvesnog mališana, koji dobro zna šta hoće, a šta neće, i spreman je da se bori za svoje ciljeve. To se dešava tokom druge godine. Tada se i najbolje dete neminovno pretvara u „besnog Orlanda.“

View of mother and her loud child

Dajemo vam 8 spasonosnih saveta koji će vam pomoći da se izborite sa inatom svog deteta:

1 Ostanite hladni

Veoma jednostavan i pedagoški izuzetno uspešan trik. Kada dete počne da plače u prodavnici, jer ne može da dobije čokoladu, nemojte da se osećate neprijatno. Vaše dete je svoj čovek i njegova osećanja ne možete da kontrolišete. Pustite ga da plače, i posle dva minuta, kada primeti da ne može da vas isprovocira, uzbuna će prestati. To se ne odnosi na situacije u kojima dete može da povredi sebe ili druge, ili kada želi da uništi neku stvar. Tada treba nežno, ali odlučno da ga uhvatite za ruku i držite dok se ne smiri.

2 Nemojte previše da mu branite

„Ne diraj kasetofon!“, „Ostavi te knjige!“, „Nemoj da se igraš nožem!“. Da li ste nekad razmišljali kako te, svakodnevne zabrane utiču na dete? Zabranili ste mu sve što je njemu zanimljivo, i protiv toga, on mora da se pobuni. Odlučite šta vam je zaista bitno. Ako je mamin pisaći sto zabranjena zona, onda ga barem pustite da se igra sa vitrinom za knjige.

3 Objasnite mu zabrane

„Ne ulazi u dnevnu sobu obuven!“ – „Zašto?“ – „Zato što ćeš da mi isprljaš tepih, a ja ću onda morati da ga perem i neću moći sa tobom da se igram“ – „A, zato!“ Naravno, to ne upali baš uvek, jer nekada i logično objašnjene zabrane kod njega izazove napad prkosa. Nemojte se obeshrabriti ako vaš pokušaj nije bio uspešan, jer ste mu na taj način pokazali da ga shvatate ozbiljno. To je veoma bitno i ima dugoročne rezultate.

4 Budite dosledni

Doslednost je od izuzetnog značaja. Kako mališan da shvati da je juče, dok je sedeo u tatinom krilu, smeo da se igra sa njegovim upaljačem, a danas ga je mama izgrdila, kada ga je videla kako pretura po tatinim džepovima u potrazi za novootkrivenom igračkom. Dete je tada u velikoj dilemi: „Kod tate to može, a kod mame ne može? Kako to?“. Zbog toga, zabranjene stvari treba uvek da budu zabranjene, a roditelji u bitnim pitanjima i stavovima jedinstveni.

5 Dopustite mu bes

Sedmi – osmi napad inata u toku jednog dana, neće ni najsmirenija mama podneti ravnodušno. Ni ne treba. Dvogodišnjak će da primeti da mama gubi strpljenje. Njen usiljeni, blagi i prijateljski izraz lica će ga samo dodatno da iziritira. Bolje mu priđite rečima: „Besni smo oboje. Sada ćemo da odemo, na par minuta, u tvoju sobu. Kada se budemo smirili, nastavićemo sa igrom“. Nemojte nikada da mu pretite rečenicom: „Ako ne budeš dobar, ići ćeš u krevet!“

6 Skrenite mu pažnju

Svako ima pravo da bude besan. Za dvogodišnjaka je sasvim normalno da se tada ljutito valja po podu. U svakom slučaju, nekada deci treba da pomgnete, kako bi ih napad besa prošao. Najbolje je da pokušate da mu nečim skrenete pažnju: „Vidi, avion!“ – „Ajde da zovemo baku!“ ili „Doći da gledamo slikovnicu!“.

7 Izbegavajte dosadu

Dosada je izuzetno plodno tle za stvaranje inata. Najbolja alternativa su igralište i ostala deca. Tu mogu da se svađaju, igraju i besne do mile volje. Zadovoljna deca nemaju vremena za inaćenje.

8 Odmorite se

Malim inadžijama je potrebno razumevanje, a roditeljima je, neophodno, da se s vremena na vreme, opuste i napune baterije. Niko ne može da izdrži stalan pritisak, zato angažujte ponekad dadilju i uživajte u društvu ljudi, koji mogu da razumeju vaša osećanja.

 

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije