31.10.2014 Vaspitanje

Kako pomoći detetu da izgradi samopoštovanje

Mnogi od nas su zabrinuti zbog toga kako naša deca gledaju na svoj izgled te kako okolina i društvo deluje na njih baš zbog silnih reklama i medijskih poruka koja favorizuju mršavost.

samopoštovanje deca

To povlači za sobom mnogo pitanja koja nam deca postavljaju. Kako odgovoriti detetu, bez obzira na godine, kad vas pita kako izgleda? Da li imate postavljene neke norme oblačenja? Ukoliko ne obraćate pažnju na njegov/njen izgled, dete može shvatiti da izgleda ružno i da vas ne interesuje njegova fizička pojava.

Time dete može kasnije da posegne za nekim ekstremnim merama, kao recimo, plastična operacija, tetoviranje ili pirsingg, a sve to samo da privuku vašu pažnju na njihov izgled. Setite se da je suprotnost ljubavi, ravnodušnost, indiferentnost.

Zato neka dete zna koliko je lepo i simpatično. Nisu vam potrebne posebne prilike da bi ga pohvalili i uputili mu lepu reč, ponajviše kad ono nije u istoj sobi, ali svakako čuje šta govorite.

Kad deca čuju koliko ste srećni što ih imate i što su vaša deca prekrasna, to je njihova hrana, te ćete svaki teži trenutak prebroditi mnogo lakše jer je dete puno entuzijazma i optimizma kad je pokraj vas.

Naša deca treba da s ljubavlju prihvate sami sebe baš onakvima kakvi jesu, a ne da se preispituju jesu li dovoljni lepi, dobri te šta sve ne valja sa njima.

S druge strane nemojte pridavati previše pažnje samom izgledu. Odličan primer tome je sa kućnim ljubimcima. Oni nikad ne provode vreme ispred ogledala, ili dolaze da pitaju kada će se kupati i čistiti. Znaju da su s nama da vole i da budu voljeni. Moramo naučiti da prihvatimo naše telo kakvo je, a ne da nam ono određuje neke standarde u životu.

Pitajte ih šta misle o svom fizičkom izgledu i pomozite im da promene ono što im se ne sviđa. Često ih izvodite napolje, šetajte zajedno, kuvajte zajedno zdravu hranu. Naučite ih da vežbaju, da se zdravo hrane, da grade pozitivnu sliku o sebi.

Izvor: mojedete.com
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije