29.10.2014 Vaspitanje

Kako prepoznati: Nasilje među decom u školi

Vaše dete vam najčešće neće priznati ukoliko ima problem u vrtiću ili školi. Iako je to tako, postoje jasni znakovi koji vam mogu pokazati da se nad vašim detetom vrši nasilje, određen pritisak ili je psihički ili fizički zlostavljano.

nasilje među decom

Nasilnici mogu biti dečaci, ali i devojčice. To se ipak događa u ređim slučajevima. Kada je devojčica nasilna uglavnom se to odražava verbalnim zadirkivanjem, ruganjem, vikanjem, a nekad čak i psovanjem. Važno je napomenuti da većina dece takvo ponašanje vidi kod kuće te ga kasnije primenjuje u vrtiću ili školi.

Pedijatri, škole i obrazovne grupe shvataju problem zlostavljanja mnogo ozbiljnije nego pre. Ako saznate da je i vaše dete žrtva zlostavljanja, važno je da ga ne nagovorite da ne plače pred nasilnikom. Plakanje ih samo još više izaziva i podstiče na zadirkivanje.

Naučite svoje dete da pokaže samopouzdanje. Naravno da je to, naročito kada je zlostavljano, težak i mukotrpan posao, međutim nije potpuno nemoguć. Sugerišite mu da nasilnika gleda u oči i smirenim tonom kaže da mu se nikako ne sviđa njegovo ponašanje.

Pomozite svom detetu da uvežba asertivnost, dok stoji uspravno i gleda nasilnika u oči. Preporučite mu stvari koje može da kaže samom nasilniku, a da to ne uključuje svađanje, povišen ton, vređanje ili psovanje.

Ne bi bilo loše rešenje da se sami suprotstavite malom nasilniku i razgovarate s njegovim roditeljima. Roditelji nasilnika najčešće nisu ni svesni kako im se dete ponaša u vrtiću ili školi, a uglavnom su baš takva deca kod kuće mirna i poslušna. Roditelji će mu objasniti da čini pogrešnu stvar, da se loše ponaša, a verovatno i odrediti odgovarajuću kaznu.

Budite uz svoje dete, pokažite mu da ste uz njega i da može računati na vas. Posledice zlostavljanja i maltretiranja u školskoj dobi mogu ostaviti velike i ozbiljne posledice na odrastanje žrtve, njegov budući razvoj i život u celini.

Izvor: mojedijete.com
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije