13.11.2014 Vaspitanje

Korisni saveti: Kako vaspitati dete bez muke

To što ste brižna majka koja uvek i u svakoj situaciji hita da se nađe svom detetu u nevolji ne mora da znači i da ste savršen roditelj. Koliko god da vam je stalo i koliko god da se brinete za svoje dete, treba da znate da preterana briga za njega može zapravo imati kontraefekat.

vaspitanje

Stalnim „uskakanjem“ već i na sam nagoveštaj problema vi ćete svojim klincima slati poruku da, u stvari, nemate poverenja u njih i njihove sposobnosti da ponekad sami sve reše. A to im je i te kako potrebno tokom odrastanja.

Svaki klinac priča za sebe

Prava mera i idealan recept koji prolazi uvek i kod svakog deteta – ne postoje. Jer, svako je dete priča za sebe. Neko je sposobnije i otresitije, drugo je osetljivije i povučeno, treće nestašno i sklonije problemima.

Zato je jako važno da svoje čedo što bolje poznajete kako biste znali šta vam je najbolje činiti da ostvarite glavni roditeljski zadatak – pružanje detetu sve potrebne zaštite a istovremeno mu omogućiti da stiče dragocena iskustva.

Budite autoritet

Naravno, dok je dete još beba, potrebna je i mnogo veća briga oko njega. No, kako raste, trebalo bi da mu, ako želite da budete dobar i odgovoran roditelj, ostavljate što više prostora da deluje samostalno.

Pritom, najvažnije je da se ne upletete u standardne zamke – s jedne strane, preti vam osećaj nepoverenja, nesigurnosti i straha, a s druge, bojazan da ćete u vaspitavanju deteta ponavljati greške svojih roditelja zbog kojih ste se vi u detinjstvu prilično namučili. A tu je još i činjenica da su klinci opasni manipulanti, koji, ako osete da mogu da vas prevare, to rade bez ustezanja.

Zato je u vaspitanju najvažnije da uspostavite jasna pravila – detetu morate ostaviti dovoljno prostora, ali mu i staviti do znanja ko je u celoj priči kome roditelj.

Izvor: bebac.com
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije