09.12.2014 Vaspitanje

Naučite decu da čine dobra dela

Deca imaju urođenu sposobnost da pomognu drugima, ali iz različitih razloga se neće sami odvažiti na to.

darivanje

Ne treba posebno isticati važnost dobrog roditeljskog uzora u odrastanju jer deca uče pravila ponašanja gledajući svoje roditelje. Vreme praznika idealno je doba godine da ohrabrite svoju decu da pomognu drugima. Istraživanja su pokazala da deca imaju urođenu sposobnost pomaganja. Naime, većina dvogodišnjaka će pokupiti i vratiti predmet koji je slučajno ispao odrasloj osobi.

No taj bazični kapacitet retko se spontano pretvori u prosocijalno ponašanje i češće će se deca držati po strani kad nekome bude trebalo da se pomogne i minimalno će se angažovati.

Često se deca oglušuju na tuđe potrebe iz istih razloga kao i odrasli, a to je da ne žele prekinuti aktivnost u kojoj trenutno uživaju. Ponekad su razlozi malo dublji: ako dete na primer odbije da pokloni mlađem bratu ili prijatelju igračku kojom se više ne igra, možda oseća da taj drugi mnogo češće dobija nešto i to mu izaziva negativna osećanja.

Razumevanje detetovog ponašanja i razgovor o tome kako se oseća u trenucima kad smatramo da bi nekome trebalo da priskoči u pomoć, a ono to ne uradi, ključni su za razbijanje njegovih strahova i prvi korak prema drugačijem i boljem  ponašanju. A takav razgovor može početi rečenicom „šta možemo učiniti da bi nekome uz nas dan bio lepši?“

Ohrabrite dete da katkad pomogne prijatelju, na primer, da zaveže cipelice ili barem ga pričeka dok on veže vezice. Podsetite ga na to koliko je bilo srećno kad mu je neko vratio izgubljeni predmet ili slično. Opišite i neko svoje srećno iskustvo.

Važno je, ističu stručnjaci, i pripaziti na moguće negativne aspekte pomaganja – kad neko, najčešće dominantniji vršnjak, počinje da iskorišćava detetovu dobrotu. To ćete preduhitriti razgovorima s detetom i isticanjem da pomaganje drugima mora dolaziti od srca i bez prisile. Onaj koji pomaže ne sme zbog toga da se oseća loše, a vi ste tu da mu pružite potporu kad se malo izgubi u zamršenim odnosima u koje ga svet dovodi.

Izvor: 24sata.hr, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije