28.06.2018 Vaspitanje

Naučite mališane da iskažu bes

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kako da dete iskaže bes?

Mališani često udaraju braću, sestre i drugare kada im ne daju neku igračku ili im nešto nije po volji. Roditelji ovakve situacije rešavaju manje ili više uspešno, ali problem nastaje kada i oni postanu „meta“ izražavanja nezadovoljstva.

Najbolji način da odgovorite na udar jeste da čvrsto, nikako grubo, stegnete ruku deteta i kažete nešto poput – Ne smeš da me udaraš! Znam da si ljut, ali ne možeš da me biješ. To boli! Bitno je da ovo izgovorite čvrstim glasom, jer ga učite pravilima ponašanja.

PROČITAJTE I… Razlozi zbog kojih dete besni

Ovako mu pokazujete da znate kako se oseća i da njegovo nezadovoljstvo ili bes nisu problem, već način na koji ih iskazuje. U ovim situacijama trebalo bi da jasno stavite do znanja detetu koje ponašanje je prihvatljivo, a koje nije. Tek nakon toga možete da ga naučite kako da iskaže svoja osećanja na pravi način.

Dopustite mu da viče iz sveg glasa, ili da nogama lupa o pod. Neka crvenim flomasterom ižvrlja papir ili da rukama udara u jastuk. Ipak, pre nego što mu ponudite neku od ovih opcija, prvo odlučite koja od njih je za vas najprihvatljivija. Poenta je da mu pomognete da na nedestruktivne načine izrazi svoj bes.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije