13.08.2014 Vaspitanje

Naučite vašu ćerku svemu pre nego što uđe u pubertet

Svi koji tvrde da je ista stvar imati ćerku i sina, očigledno nisu imali decu različitog pola. Ovaj put smo se usredsredili na ćerke i tome šta bi trebalo da ih naučite u mlađoj dobi, pre puberteta.

mother-daughter3

1. Koliko je obožavana

Bez obzira koliko se nekad razilazili u mišljenjima ili se izderali na nju, ona bi uvek trebalo da zna da je centar vašeg sveta i najvažnija osoba u vašem životu.

2. Kako da kuva

Trebalo bi da zna kako da pripremi manje obroke kao što su kuvana jaja, testenina ili pravljenje sendviča. Naučite je od najmlađih dana da uživa u kuhinji i eksperimentiše s namirnicama, jer tako će razviti i zdrav odnos prema ishrani.

3. Neka se pripremi za nadolazeće telesne promene i zna šta je očekuje

Vaša ćerka mora da zna da uz hormonalne promene koje joj se približavaju (ili su već došle) idu i emocionalne promene. Ako ne znate sami dobro sve da objasnite, pronađite odgovarajuću literaturu koja govori o svim aspektima puberteta, sami je prolistajte, te kasnije sa ćerkom razgovarajte o pročitanom i eventualnim pitanjima i nedoumicama koje i dalje ima.

4. O lošem uticaju droge

Nažalost, bez obzira na to gde živite, droge su pretnja vašem detetu, a deca mogu da počnu da se drogiraju već od desete godine, pa nikad nije prerano za razgovor o tom problemu. Nepokolebljivo joj dajte do znanja da se niti jedno opojno sredstvo ne sme probati, jer nije sigurno. Objasnite joj kolika tragedija proizlazi iz korišćenja opojnih sredstava i koliko je to opasno, ali i ilegalno.

5. Ovo je savršeno doba da sazna neke činjenice o životu

Svi znamo da je teško započeti razgovor o određenim temama, no bolje da dobije prave informacije od vas nego da veruje nečemu što je čula na igralištu. Ne morate ići u puno detalja kad pričate o seksu i seksualnim željama i mislima, ali lagani razgovor će biti dovoljan da se opusti u pogledu telesnih funkcija i da ne sluša sve što joj drugi kažu.

6. Mora biti svesna da postoje ljudi širom sveta, ali i u njenoj okolini koji nisu toliko srećni kao ona

Trebalo bi da zna da je pomaganje nekome kome je pomoć potrebna, zahvalan osećaj i da je možda nekad baš pomoć koju će ona pružiti biti dovoljna da u potpunosti promeni nečiji dan. Odvedite je u obližnji azil za životinje ili do penzionerski dom i neka provede dan volontirajući.

7. Novac ne pada s neba

Naučite je da ceni vrednost novca i da se ništa ne dobija besplatno. Neka bude svesna da novac nije najvažnija stvar u životu, ali i da bez rada, truda i napora nema ni novca uz pomoć koga se mogu ispuniti sitne želje.

Dobra navika je da kad dobije veću svotu novca, recimo za rođendan, da je podeli na tri dela. Jedan neka bude za trošenje, drugi za hitne slučajeve, a treći za neke dugoročne ciljeve (recimo kad bude želela da kupi računar). To je sjajan način da od najmlađih nogu nauči da raspolagaže novcem odgovorno.

8. Izgled je važan

Trebala bi da zna da je lična higijena jako bitna, i iako ne treba da ceni ljude prema izgledu, uvek trebalo da se potrudi da izgleda primereno u određenim situacijama (kakva odeća se nosi u školi, a kakva na igralištu i slično).

9. Neće svi uvek biti dobri i pošteni

Otprilike u petom razredu devojčice imaju naviku da počnu da se ponašaju jako bezobrazno jedne prema drugima, a učestalo je tad i psihičko zlostavljanje donedavnih prijateljica. Razgovarajte s njom o ponašanju drugih, kakvi mogu biti i kako da se nosi s tim. Dajte joj svakako do znanja da vam se uvek može obratiti i da ne prolazi ni kroz kakve teškoće sama.

Uverite je da treba ostati uz prijatelje i kad je teško i da se ne priklanja grupama koje zadirkuju drugu decu ili ružno pričaju o njima. Neka bude dovoljno samouverena da može da izdrži i sama ako treba, no neka ipak pazi na one koji stvaraju probleme i neka ih svakako prijavi profesorima ako joj se čini da postoji opasnost.

10. Život nije lak

Uvek će postojati prepreka pred kojom će se naći i činiće joj se da je život okrutan i neizdrživ. Trebaće joj vera, porodica i čista glava da bi prebrodila neke od situacija koje će uslediti. A sve to može. Pripremite je na to da se život sastoji od lepih i ružnih trenutaka koji će se smenjivati i da mora da nauči da se nosi sa svakim.

Izvor: magazin. hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije