15.05.2018 Vaspitanje

Praktični saveti kojih treba da se pridržavate ako vam je dete razmaženo

Ukoliko ste sebi makar jednom postavili ovo pitanje, jasno je da nešto radite pogrešno i niste sasvim sigurno koji pristup bi od Vašeg mezimca napravio orgovornu, zahvalnu i strpljivu osobu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dobro iščitajte sledeće redove ovog teksta i potpuno iskreno sebi kažite da li ste radili nešto slično:

– Kupujete detetu slatkiše i grickalice samo da se ono ne bi dralo ili ljutilo (npr. lakše Vam je da detetu dozvolite čokoladu pred spavanje nego da slušate kako vrišti dva sata).
– Ponašate se kao da je Vaše dete centrar sveta ( samo o njemu pričate, slavite sve što dete uradi ili kaže).
– Nikada ne grdite dete za greške koje je napravilo (Ukoliko Vaše dete udari drugo dete ili razbije prozor, čak se i ne potrudite da mu objasnite koliko je to pogrešno. Pređete preko toga kao da se nije ne desilo).
– Poklonima želite da pridobijete naklonost deteta (npr. ako dete kaže da više voli tatu, mama mu odmah kupuje novu igračku ili slatkiš, kako bi ono promenilo mišljenje).

Ukoliko su vaši odgovori na gore navedene tvrdnje pozitivni, velike su šanse da odgajate razmaženo dete. Razmaženost u najmlađem dobu može biti slatka i većina roditelja ne smatra da radi nešto pogrešno ukoliko hvali svoje dete koje je naučilo da piški na nošu ili mu je izašao prvi zubić. Ipak, kada u tome preterujete, možete potencijalno stvoriti veštačko okruženje za svoje dete.

Dete će očekivati da ga svi tretiraju kao da je kralj čitave planete, jer je na takav tretman naviklo kod roditelja, što može dovesti do toga da postane bahato, bezobzirno i neprijatno prema drugim ljudima.

Takođe, problem razmaženog deteta, najviše dolazi do izražaja u periodu puberteta i adolescencije. Ukoliko niste sa svojim detetom do tada stvorili zdrav odnos, zasnovan na obostranom poštovanju i ukoliko Vaše dete nema izgrađen osećaj za autoritet i poštovanje pravila, možete se naći u pravom problemu.

Rešenje ovog problema je jasno: Ostanite dosledni!
Kada Vaše čedo želi slatkiš pre spavanja,objasnite mu da ga ne može dobiti i istrajte u tome. Ista stvar odnosi se na igračke, ružno ponašanje ili bahatost. Objasnite mu šta je uradilo loše, naljutite se ukoliko je potrebno, da bi dete shvatilo da njegovi postupci imaju posledice, koje ponekad mogu biti i loše.
Možda će Vam biti teško da slušate plač deteta ili da ga gledate ljutog, ali setite se, bolje sprečiti nego lečiti. Više discipline sada – manje problema u kasnijem životu!

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije