04.12.2014 Vaspitanje

Pravila vaspitanja koje roditelji ne smeju da prekrše

Svaki roditelj mora da uvede određena pravila u život svoje dece: da odredi vreme za odlazak na spavanje, da forsira zdravu ishranu i da ih uči da se lepo ponašaju i da budu ljubazna. A koja su to pravila vaspitanja koja roditelj treba da poštuje?

vaspitanje

Biću dosledna
Svako dete mora da zna šta se sme, a šta ne sme. Vi ste njegov najvažniji vaspitač koji postavlja granice i vodi računa o tome da se određena pravila ponašanja poštuju. Bitno je da budete dosledni i da se uvek držite pravila.

Vodiću računa od bezbednosti deteta
Deca nemaju dovoljno razvijen osećaj za opasnosti, zbog čega morate dobro da obezbedite dom i tako sprečite povređivanje deteta. Osim toga, ne smete nikada (ali NIKADA) da ostavite dete bez nadzora u blizini vode, čak ni za sekund!

Uvek ću biti tu
Deca vole da su u centru pažnje i, ukoliko im teško polazi za rukom da to postignu, praviće nestašluke samo da bi privukla pažnju na sebe. Stoga, nikada ne zapostavljajte dete i uvek ga saslušajte kada vam se obrati.

Usadiću mu higijenske navike!
Iako su dosadne i naporne, dobre navike – poput pranja zuba i ruku – moraju da budu naprosto usađene u vašeg klinca, da postanu njegovo drugo „ja“.

Kritikovaću ponašanje, a ne dete!
Vaše dete treba da zna da ga volite bezuslovno. Zato ga nemojte karakterisati kao „nevaljalca“ ili „sebičnjaka“. Njegova dela su možda loša, ali on nije.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije