22.07.2016 Vaspitanje

Savet svim roditeljima: Pustite mališane da „odahnu“ na raspustu!

Čak i ako niste zadovoljni uspehom koji je dete postiglo, ono će o tome razmisliti i popraviće se ako se na neko vreme distancira od obaveza. Zato i lošim đacima dozvolite da odlože knjige.

Školski raspust je počeo, a vi ste nezadovoljni uspehom deteta ili ste u strahu da će se đaci previše opustiti, ako naredna dva i po meseca ne bude učili? Grešite. Psiholozi kažu da je važno da ih ostavite da predahnu, jer su dovoljno bili opterećeni gradivom, domaćim zadacima i ranim ustajanjem, pa im je potrebno da se odmore i napune baterije za novu školsku godinu.

„Čak i ako niste zadovoljni uspehom koji je dete postiglo, ono će o tome razmisliti i popraviće se ako se na neko vreme distancira od obaveza. Zato i lošim đacima dozvolite da odlože knjige i vreme provode u igranju i druženju sa vršnjacima. Potrudite se da najmlađi budu što više vremena napolju, na svežem vazduhu, sa loptom, na biciklu, rolerima… Fizička aktivnost prija, a posebno ona opuštena, koja ne stvara presiju poput treninga i takmičenja na koja ide tokom školske godine „, kaže psiholog Vesna Petrović.

Svaka promena sredine je dobra za decu, pa ako ne možete da ih odvedete na more ili planinu, potrudite se da ih „pošaljete“ u selo ili druge gradove kod rođaka i prijatelja. Dovoljno je da na tri-četiri dana promene sredinu i prijaće im.

„Ako su deca prinuđena da ostanu kod kuće tokom raspusta, vodite ih na razne događaje u vašem mestu, na bazen, kreativne radionice, izložbe. Važno je da mališani na raspustu budu aktivni, nikako da dane provode u kući. Sve aktivnosti su bolje od sedenja ispred kompjutera. Umesto video igrica, preporučite deci ukrštenioce, društvene igre, zanimljive knjige“, savetuje Vesna roditelje.

Lektira i sve školske obaveze mogu da čekaju do druge polovine avgusta, kada je u redu da se đaci polako „vraćaju“ školi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije