26.08.2014 Vaspitanje

Šta kada… dete neće da ide na spavanje?

plac

I sami znate da mala deca ne vole kada im se menja dnevni raspored. Dakle, svakog dana pre spavanja trebalo bi da usledi mali ritual. Kakav će on biti, zavisiće od vas i vašeg deteta. Da bi vreme pre odlaska na počinak proteklo u opuštenoj i prijatnoj atmosferi, jedino rešenje jeste da se usaglasite sa detetom.

Šta da učinite?

* Večera, kupanje, topli napitak, pranje zubića, priča i poljubac za laku noć – najčešće su i najomiljenije rutinske radnje u pripremi za spavanje. Kad počnete da sprovodite uobičajene radnje, dete će još neko vreme pokušavati da odgodi odlazak u krevet, ali će veoma brzo prestati da se opire.

* Ako je dete u punom zamahu svojih aktivnosti i prepuno energije, nemojte ga na brzinu „ubacivati“ u krevet niti ga ostavljati samog u sobi. Njegovo energično odbijanje da ode na spavanje, plakanje i bes podići će nivo adrenalina i mališan zaista neće moći da se smiri. Zato mu dajte još malo vremena da bi se postepeno umirilo, a zatim započnite sa ritualom kako bi dete lagano utonulo u san.

* Ako znate da ćete se kod prijatelja zadržati duže nego obično, a sa sobom ste poveli i dete, ponesite i detetovu pidžamicu, ćebence i njegovu omiljenu plišanu igračku. Preobucite ga pre nego što krenete kući, umotajte ga u ćebence i pustite ga da zaspi u automobilu na putu do kuće. Kada stignete kući, dete samo prenesite u krevet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije