26.08.2014 Vaspitanje

Šta roditelji zaista misle o svojoj gojaznoj deci?

Doktor Jian Zang, sa Univerziteta u Džordžiji, sproveo je istraživanje o tome šta roditelji gojaznije dece misle o telesnoj masi i opštem zdravlju svojih mališana, a rezultati su poražavajući.

Childhood-Obesity1

Naime, istraživanje je otkrilo da roditelji smatraju da su njihova deca potpuno zdrava, a voditelj istraživanja, dr Zang, napominje da je razlog tome što roditelji obično svoju decu upoređuju sa drugom debelom decom.

Od 2005. do 2008. godine roditelji (pogotovo majke) češće su priznavali da svoju gojaznu decu smatraju zdravom, nego što je to bio slučaj u periodu od 1988. do 1994.

Mi najčešće svoju kilažu upoređujemo s onom naših prijatelja, suseda i kolega. Ako izgledamo kao većina ljudi koji nas okružuju, naravno da smatramo da smo i mi u redu. Budući da pedijatri izveštavaju o tome da se gojaznost među decom utrostručila poslednjih decenija, izgleda da se menja i ideal telesne težine u skladu s tim“, kaže dr Zang.

Problem će biti sve veći jer se granica „prihvatljive“ težine stalno pomera, a na naučnicima je da podstiču pedijatre da obavezno razgovaraju sa roditeljima i svojim malim pacijentima o važnosti zdrave telesne težine.

Izvor: magazin. hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije