15.05.2014 Vaspitanje

Treba li vaše dete da zna koliko zarađujete?

Donosimo vam nekoliko ideja kako se nositi s tim pitanjem, u zavisnosti od uzrasta vašeg deteta. Postoji verovanje da su roditelji primarni učitelji svoje dece kad je novac u pitanju. Prema najnovijim istraživanjima 70% roditelja smatra da deca uče o novcu gledajući njih, a 59% ih smatra da deca uče o novcu kroz razgovor o njemu. I tu dolazimo do pitanja na koje svaki roditelj nevoljno odgovara, a ono glasi: koliko zarađujete?

girl-money

Negodovanje roditelja je razumljivo jer, bez obzira na svotu novca koji zarađujete, dete će to teško shvatiti. Isto tako, roditelj ima pravo na privatnost koja je ugrožena onog trena kad vaše dete sa svojim prijateljem počne pričati o tome koliko mama ili tata imaju novaca.

Deca predškolskog uzrasta
Decu te dobi ne zanima vaše finansijsko stanje, već generalna ideja kako stojite s novcem, tj. hoće li moći dobiti stvari koje žele. Zato kad vas vaše dete od 7 godina upita koliko zarađujete, ostanite smireni i odgovorite mu nešto u stilu “dovoljno da platimo stvari koje nam trebaju i nešto uštedimo” ili ” više od nekih ali manje od nekih drugih porodica”. Isto tako, razgovor možete okrenuti u svoju korist i pitati vaše diete odkud mu to pitanje i shvatiti da li ga sve to zanima zbog toga jer želi novi bicikl ili igračku ili je u pozadini nešto drugo.

Osnovci i srednjoškolci
Kako vaše dete postaje starije, budite iskreniji na pitanje koliko zarađujete. Ovaj razgovor će imati više smisla ako spomenete prihod koji ostvarujete, ali i dugovanja i obaveze koje morate podmiriti. Dete mora dobiti uvid u troškove življenja. Pripremajući se za studentski život, vaše dete mora znati s koliko novaca raspolaže, a da pritom podmirite sve troškove.

Mladi
Što se ove dobne grupe tiče, razgovor o vašim finansijama je više nego poželjan. Vaša deca moraju znati hoćete li biti u stanju finansirati svoju penziju, hoćete li im moći pomoći oko plaćanja školovanja vaših unuka, kako ćete podeliti svoja dobra ili ko će upravljati vašim finansijama ako se vama nešto dogodi.

Izvor: klinfo.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije