25.07.2014 Vaspitanje

Tvrdoglavost dece se rešava kroz igru i izazove

Ako dete odbija da na vreme ustane za školu, odugovlači sa oblačenjem, ne pridržava se pravila spremanja sobe ili pak gledanja TV-a, za to ima leka, tvrde dečji psiholozi. Oni objašnjavaju kako vikanje i kazna često imaju kontraefekt, a roditelji moraju da se posluže malim „lukavstvima“.

trvrdoglav

1. Pobedi sat

Bilo da odbija da uradi domaći zadatak na vreme ili pospremi sobu, najlakši način da naterate dete da se pokrene je igra „pobedi sat“. Tvrdoglavu decu intrigiraju izazovi te igre, pa ako im kažete da pobedi svoj rekord i dokaže vam da može u 15 minuta da pospremi sobu ili uradi domaći, njemu će to biti motivacija.

2. Džoker pomoć

Koliko god dete bilo tvrdoglavo, ono želi da se oseća korisno i sposobno u porodici. Ako mu kažete da vam svojim ponašanjem može mnogo pomoći, a da će iz toga proizaći i zajednička nagrada – na primer, porodični odlazak na picu, u bioskop ili na izlet, ono će lakše shvatiti kako iza izvršavanja obaveza dolazi slobodno vreme i uživanje u kojem se može uživati bez pritiska.

3. Koristite pozitivne reči umesto kritika

Sjajno serviraš sto i brišeš prašinu. Odlično ti ide pisanje i mogao bi biti najbolji u razredu ako ćeš više vežbati – primeri su pozitivnih ohrabrenja koja će dete motivisati bolje od kritikovanja i kazni.

4. „Da“ pitalica

Ako dete nešto tvrdoglavo odbija, zaigrajte s njim stratešku “da” igru. Postavljajte pitanja na koja vam mora odgovoriti s “da”, i to najmanje tri puta zaredom. Tri pozitivna odgovora u nizu razbiće detetov otpor, a ono će istovremeno osećati da ga čujete i razumete.

5. Obrnuta psihologija

Kod dece koja imaju jaku volju, vika i molbe nisu delotvorne jer ona ne žele da slušaju uputstva nego da sami odlučuju. U tom slučaju pomaže samo obrnuta psihologija. Umesto da detetu naređujete dajući mu detaljna uputstva, pitajte ga za njegovo mišljenje i dajte mu da izabere između dve opcije. Dete će učiniti upravo ono što želite, a pritom će misliti i da je krajnja odluka bila njegova.

Izvor: 24sata.hr, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije