20.10.2014 Vaspitanje

Vaspitanje: Naučite decu da vas poštuju

Od najranijeg detinjstva pa sve do puberteta deca su sklona da preispituju autoritet svojih roditelja. Jednom kada primete da se ustručavate da zahtevate poslušnost, naveliko počnu da koriste situaciju i vode glavnu reč. Ko koga treba da sluša, roditelji moraju detetu jasno dati do znanja, bez straha da će se dete zato udaljiti od njih.

tinejdžeri

Jedini ispravan način da dete počne da vas ceni je ne preterano strog odgoj. Nemojte im zapovedati i davati naredbe kao vojni zapovednik, morate ih jednako poštovati kao što želite da oni poštuju vas.

Na primeru im pokažite kakvo ponašanje zahtevate od njih. Budite odgovorni, profesionalni, ne ogovarajte ljude iz svoje sredine. Budite pozitivni, pomozite unesrećenima i delite savete. Na taj način ćete ih navesti da vas više cene.

Razgovarajte s njima svaki put kad vam se pruži prilika ili vas nešto pitaju. Nikada ih ne omalovažavajte zbog pitanja koja vam postavljaju, ma koliko god vam se činila smešna. Svaki dan ih naučite nešto novo.

Pronađite više vremena za njih u svom zgusnutom rasporedu i pokažite im koliko ih volite i koliko se brinete za njih. To ne znači da ćete im dozvoliti sve što im padne na pamet. Pravila i granice moraju biti jasno postavljene i nikada im ne dopustite da ih krše. Budite dosledni i ne dozvolite da manipulišu vama.

Imajte na umu da vam popustljivi i preterano strogi odgoj stvara samo dodatne neprilike i ne izaziva poštovanje vaše dece.

Pruženom ljubavlju i poštovanjem svog deteta, vaše dete će pre svega više poštovati vas, a na kraju poštovaće i zadata pravila, biti srećnije, samopouzdanije, postizaće bolje rezultate u školi i međuljudskim odnosima.

Izvor: mojedijete.com, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije