23.07.2014 Vaspitanje

Zašto deca ujedaju i kako ih sprečiti?

Mnoga deca uzrasta od jedne do tri godine prolaze kroz fazu ujedanja druge dece ili odraslih osoba. Postoje brojni razlozi zašto to dete radi, uglavnom nenamerno.

surprise turn-up

1. Nešto ih boli. Bebe obično ujedaju kada im izbijaju zubići, da bi ublažile bol zbog natečenih desni i zuba koji samo što ne izbiju.

2. Istražuju svet oko sebe. Mala deca koriste i ruke i usta da istraže svet oko sebe. Oni stavljaju u usta sve što žele da ispitaju pa se često dešava da nesvesno i nenamerno nekoga ugrizu.

3.Traže reakciju. Znatiželja je deo istraživanja i ispitivanja. Deca na taj način eksperimentišu da bi videli kakve će reakcije izazvati njihov postupak. Oni grizu brata/sestru, drugara ne shvatajući da to nekoga boli.

4. Traže pažnju. Za stariju decu ovo je jedan od načina da privuku pažnju. Kada se dete oseća zapostavljeno, na sve načine se trudi da dobije željenu pažnju i to uglavnom negativnim ponašanjem.

5. Dete je zbog nečega uplašeno ili nezadovoljno. Ujedanje, kao i udaranje načini su kako obično deca žele da daju do znanja kada im nešto nije po volji, a još uvek ne mogu dobro da iskažu svoja osećanja rečima. Za dete, ujedanje je jedan od načina da vam da do znanja da recimo želi svoju igračku, ili recimo da ne želi da se igra sa nekim detetom.

Kako dati do znanja detetu da je ujedanje drugih ljudi ružno?

Ukoliko vašoj bebi izbijaju zubići, potrudite se da uvek nosite sa sobom glodalice koje će moći da grize, kako biste sprečili neprijatnosti.

Izbegavajte situacije u kojima je dete toliko iziritirano da poželi nekoga da ujede. Često se dešava da dete to radi kada je recimo gladno ili umorno, pa se potrudite da zadovoljite sve potrebe mališana pre nego što izađete iz kuće.

Ako je vaše dete dovoljno odraslo da priča i sklopi rečenicu, podstaknite ga da rečima kaže ako se se oseća iznervirano, besno umesto što frustraciju ispoljava ujedanjem.

Potrudite se da poklanjate detetu dovoljno pažnje u toku dana, ukoliko primetite da ujedanjem pokušava da skrene pažnju. Dodatna pažnja potrebna je onim mališanima koji su suočeni sa nekim promenama, kao što je recimo dolazak druge bebe ili selidba.

Možda ćete čuti kako neki roditelj ohrabruje dete da uzvrati istom merom ukoliko neko ujede njegovo dete. To svakako nije dobar savet, jer će shvatiti da je takvo ponašanje prihvatljivo i sigurno će to opet želeti da uradi.

Ujedanje je faza kroz koju manje-više sva deca prolaze, međutim ako vaše dete ima već 4-5 godina i još uvek ima naviku da ujeda druge, možda bi trebalo da popričate sa pedijatrom o ovom problemu, jer postoji verovatnoća da dete nešto muči, ali ne zna kako da vam da do znanja da nešto nije u redu.

Kako sanirati modricu od ujeda?

Ma koliko se trudili da prevencijom sprečite neprijatnosti, verovatno ćete biti u situaciji da brzo reagujete ukoliko vaše dete nekoga ujede. U tom slučaju, ukoliko je rana površinska, mesto povrede treba oprati sapunom i vodom.

Ukoliko rana krvari i čini se da je duboka, pozovite lekara koji će dezinfikovati povredu i eventualno preporučiti neku kremu.

Izvor: bebac.com, M. G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije