27.06.2014 Porodica

Vodič za letovanje sa detetom

Dok planiraju godišnji odmor s bebama, roditelji najčešće imaju dilemu kuda na letovanje – na planinu ili na more. Za letovanje s decom odlučite se kada su gužve manje i temperature niže, tačnije početkom ili krajem leta (jun ili septembar).

leto

U svakom slučaju, idite na more, planinu, reku ili uživajte kod kuće sa svojom velikom ili malom bebom. I ne zaboravite, najvažnije od svega jeste da ste uz nju i da je volite!

Prevoz

Neretko se malim hroničnim bolesnicima (astma, opstruktivni bronhitis, ekcem) može pogoršati stanje u novoj sredini. Međutim, iako ne možemo ostati dovoljno dugo na moru ili planini, odlučujemo se da ipak krenemo na put.

Prevozno sredstvo i dužina puta veoma su važni za male putnike. Automobil ili voz smatraju se najpovoljnijim prevoznim sredstvom (prvi zbog malog broja putnika i mogućnosti da se napravi pauza u toku putovanja, a drugi zbog mogućnosti kretanja tokom samog puta).

Smeštaj

Što se tiče smeštaja, uvek savetujem privatni. U tom slučaju bebi uvek možete pripremiti neki topli napitak, svežu kašicu, prokuvati vodu za čaj… Detetu u uzrastu do l2 meseci ne bi trebalo davati hotelsku hranu. Najbolji izbor za porodice s decom jesu porodični hoteli ili apartmani.

More

Ako ste se odlučili za more, nemojte žuriti na plažu. Prošetajte s bebom pored mora, smestite se u prijatnu hladovinu i pijuckajte mlake napitke. Bebi će biti dovoljno malo rashlađivanja u morskoj vodi koju ste ugrejali u plastičnom bazenu ili čamcu.

Starijem detetu dozvolite da boravi u moru dok ne vidite da se rashladilo (hladne ručice i plavkaste usnice). Nema vremenskog ograničenja za zadržavanje u moru, ono zavisi od deteta do deteta. Deca bele puti i svetle kosice osetljivija su na sunce. Ukoliko su aktivna u vodi (igra loptom, plivanje), možete im dozvoliti duži boravak u moru.

Prvi znaci rashlađivanja upozoravaju da je vreme da se izađe na obalu. Presvucite dete u suvi kupaći, prebrišite mu mokru kosicu i povedite ga u hladovinu. Igra u vodi, plivanje i skupljanje kamenčića otvaraju apetit. Najbolje je da detetu tada ponudite mlake zaslađene čajeve ili voćni jogurt.

Bazen

Što se tiče kupanja beba u bazenima, roditelje uvek savetujem da budu oprezni. Koliko god voda u bazenima bila higijenski ispravna, ona sadrži sredstva za dezinfekciju, nadražujuća za osetljivu dečju kožu, pogotovo za oči. Mnogo kupača i nekulturno ponašanje nekih od njih (prskanje, pljuvanje i mokrenje) čini vodu bazena nepreporučljivom za bebe i malu decu.

Izvor: Life Content, dr Vesna Savić
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije