27.10.2014 Porodica

Žene s karijerom imaju više dece nego ikada dosad!

Žene koje imaju karijeru društvo često etiketira kao one kojima porodica nije previše važna, ali te žene imaju sve veći broj dece i uspešno održavaju i karijeru i porodicu.

poslovna žena sa decom

Suprotno raširenom verovanju, žene s karijerom imaju više dece nego ikada dosad! Taj zanimljiv podatak dobijen je istraživanjem čiji će rezultati uskoro biti objavljeni u časopisu Economic Journal.

Decenijama se smatralo kako žene koje žele karijeru, zanemaruju porodicu i imaju manje dece od žena koje su više fokusirane na privatni život. Ali čini se da je to još jedno u nizu pogrešnih verovanja.

Mos Hazan i Hosni Zoabi otkrili su da je stopa plodnosti kod visokoobrazovanih žena s karijerom značajno porasla u poslednjih 30 godina, i to čak za 50 odsto, piše The Observer.

Hazan veruje da je to zato što žene s karijerom više zarađuju i mogu sebi priuštiti kvalitetnu brigu za dete – od čuvanja dece do ishrane, igračaka, vannastavnih aktivnosti. „Na opšte iznenađenje mnogih, uočili smo da žene teško rade na poslu, napreduju, ali istovremeno imaju i više dece. Ali o porodici ne brinu same. Mogu sebi da priušte pomoć pa tako za njih rade dadilje, spremačice, kuvarice“, objašnjava Hazan.

Takav trend jasno je vidljiv kod žena u Americi, a stručnjaci koji su radili na istraživanju veruju da je slična situacija i u ostatku sveta, posebno u Evropi. Mnogi smatraju kako će ovo istraživanje konačno skinuti stigmu sa žena koje žele da rade na svojoj karijeri i da se dokažu u poslovnom svetu.

Izvor: tportal.hr
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije