13.07.2016 Preporučujemo

Kako Sunce vidi našu kožu

Odmor je počeo, talasi zapljuskuju obalu, pesak vam golica prste… ispunjeni su svi neophodni uslovi za savršen sunčani dan na plaži. Predivno! No ipak, nije sve tako bezbrižno kao što deluje na prvi pogled.

Foto: PR

Foto: PR

Relaksiranje i celodnevni odmor na plaži, možda prijaju vašem raspoloženju, ali ne pogoduju vašoj koži. Poznato je da je sunce korisno pre svega jer preko kože obezbeđuje apsorpciju vitamina D i poboljšava imuni sistem. Međutim, prekomerno izlaganje štetnom sunčevom zračenju ima i negativne efekte jer podstiče stvaranje slobodnih radikala, ubrzava proces starenja kože i stvaranja staračkih pega.

UV kamera nam otkriva kako sunce deluje na kožu
Najslikovitiji prikaz omogućio nam je umetnik Tomas Leverit. On je razvio poseban UV video zapis koji pokazuje nevidljive efekte UV zračenja na koži. Specijalna UV kamera omogućava nam da vidimo oštećenja koja je sunce uzrokovalo na koži, a koja se golim okom ne vide. Naime, UV video zapis vizuelno ističe pigmentaciju kože. Tako svetlija koža izgleda veoma bledo, a tamnija još tamnije naspram normalne svetlosti. Nepravilna pigmentacija je znak UV oštećanja i najčešće se pojavljuje na delovima kože koji su izloženi UV svetlosti, kao što su lice i ruke. UV kamera nas je podsetila koliko je važna zaštita od sunca.

Istu tehniku sa UV kamerom koristili su i NIVEA istraživači prilikom razvoja proizvoda za zaštitu od sunca kako bi prikazali pigmentaciju kože izazvanu UV zračenjem. NIVEA istraživački tim konstantno radi na unapređivanju formulacija i proizvoda koji koži obezbeđuju adekvatnu zaštitu od sunca. Tako su NIVEA Sun proizvodi vremenom postali nezaobilazan asesoar pored svakog peškira na plaži, a njihova lagana tekstura koju koža brzo upija, efikasno štiti od UV zraka. Prilagođeni su različitim tipovima kože, kao i vremenu sunčanja.

Pogledajte NIVEA Sun video:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije