25.07.2014 Trudnoća

10 mitova o strijama

Strije su čest problem s kojom se susreće skoro svaka trudnica. U nastavku saznajte 10 najčešćih zabluda o strijama.

strije

1. Nastanak strija se ne može sprečiti

Postoje razni načini kako da rizik za nastanak strija svedete na minimum. Najvažnije je naravno da vodite računa o ishrani, tačnije o količini i vrsti namirnica koje unosite. Na taj način ćete kilograme držati pod kontrolom, a koža će ostati zategnuta.

2. Samo trudnice mogu da imaju strije

Istina je da se kod mnogo trudnica, u većoj ili manjoj meri, javljaju strije, ali nije tačno da su one jedine kod kojih nastaju. Svako ko se naglo goji i mršavi, ima velike šanse da mu se pojave crvene brazde na koži. To se odnosi i na muškarce, decu (uglavnom u pubertetu), ali i na žene koje nisu u drugom stanju.

3. U toku trudnoće strije se pojavljuju samo na stomaku

Iako se koža u toku trudnoće najviše rasteže u predelu stomaka, nažalost to nije jedino mesto na kojem se pojavljuju. Mogu se javiti i na grudima, zadnjici, butinama, bedrima, ali i rukama (tj. nadlakticama).

4. Kreme za strije pomažu i ukoliko ih koristim pri kraju trudnoće

Veoma je važno da preventivno koristite kreme, losione ili meleme, svakodnevno, već na početku trudnoće, kako bi koža ostala meka i elastična. Kako bi postigli najbolje rezultate u sprečavnju nastanka strija, pored krema, masirajte kožu četkom ili rukavicom, kako bi pojačali cirkulaciju, i konzumirajte namirnice bogate vitaminima E i C, i cinkom.

5. Strije će nestati kada smršam

U nekim slučajevima strije zaista izblede kada smršate, ali ipak kada se jednom pojave, postoje velike šanse da se ponovo pojave, jer koža koja se rasteže teško se ponovo vraća u prvobitno stanje. Najefikasniji su agresivniji tretmani (pilinzi AHA kiselinama, laser), mada se oni ne preporučuju trudnicama.

6. Strije se ne primećuju kod žena s tamnijim tenom

Ovi ožiljci na koži su vidljivi bez obzira na to da li imate svetliji ili tamniji ten. Istina je da su manje očigledni ukoliko imate tamniju kožu, ali to ne znači da ukoliko se sunčate strije će biti manje vidljive, štaviše biće još izražejnije, naročito ukoliko su bele.

7. Strije mogu nestati i ako koristim kreme povremeno

Ovo naravno nije tačno, jer da biste se rešili strija veoma je važno da budete veoma disciplinovani i odgovorni, naročito ako koristite kreme koje mažete kod kuće. Mnogi losioni i kreme mogu da redukuju brazde na koži, ali je važno da ih svakodnevno nanosite na kritična mesta dva puta dnevno.

8. Tinejdžeri i mala deca ne mogu da dobiju strije

Veoma je česta pojava da se kod tinejdžera i mlađe dece pojavljuju strije i to uglavnom jer dete naglo raste. Srećom, s obzirom na to da je njihovo telo još uvek u razvoju, strije se brže mogu izlečiti, pa tako dečje strije blede brže nego kod odraslih.

9. Strije se ne mogu privremeno sakriti

Postoje puderi ili preparati za samopotamnjivanje koji mogu da sakriju sve promene na koži. Međutim, to naravno ne znači da ste ih se rešili zauvek. Imajte na umu da je to samo privremeno rešenje koje može da posluži ukoliko recimo nosite garderobu koja ne sakriva kritična mesta.

10. Samo se plastičnom hirurgijom mogu u potpunosti ukloniti strije

Postoji mnogo tretmana, osim plastične hirurgije, koji mogu da u potpunosti uklone strije. Piling raznim hemikalijama, laserska, svetlosna terapija, neke su od opcija, a kod nekih osoba dovoljna je i redovna upotreba krema da se u potpunosti reše brazda na koži. Tokom trudnoće izbegavajte ove tretmane, u ovom periodu dozvoljene su isključivo prirodne kreme, losioni i melemi.

Izvor: bebac.com, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije