7 načina da ostanete koncentrisani u trudnoći

Iako je zdrav režim života blagotvoran i za bebu i za buduću mamu trudnice teško podnose izmenjen način ishrane, a to pre svega podrazumeva izbacivanje određenih namirnica bez kojih ranije nisu mogle da zamisle dan. Najčešće im je problem da se odreknu kafe koja im je do tada, pogotovo ako su zaposlene, pomagala da funkcionišu, da zadrže pažnju, “srede” misli…

Nutricionista Ejmi Moris predlaže sedam jednostavnih načina da ostanete koncentrisani i bez kafe.

1. Obavezno doručkujte
Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji redovno doručkuju imaju bolje pamćenje i pažnju u odnosu na one koji nemaju naviku da jedu ujutru. Osim toga, nepisano je pravilo da oni koji doručkuju, i kasnije u toku dana, za obroke biraju zdraviju hranu sa više vlakana. To je posebno važno za trudnice.
Nutricionistkinja Moris kaže da bi dobar doručak trebalo da sadrži namirnice iz sve tri nutritivne grupe: proteine, ugljene hidrate i masti, a kako bi doručak učinili još zdravijim idealno bi bilo da su namirnice što manje obrađivane.

2. Popijte šolju zelenog čaja
Iako zeleni čaj nije među prvima na listi čajeva za trudnice, u slučaju da osetite da vam za budnost, koncentraciju i energiju fali kofein, ovaj čaj je svakako bolji izbor od kafe – pružiće vam određenu dozu antioksidanasa koji čuvaju DNK od oštećenja.

3. Jedite više orašastih plodova
Orašasti plodovi i semenke su dobar izvor vitamina E za koji neke studije tvrde da utiče na održavanje kognitivnih funkcija. Takođe, smatra se da mogu uticati na usporavanje starenja mozga. Moris posebno preporučuje da čia seme, kao i šaku indijskog oraha ili badema uključite u doručak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije