03.06.2016 Trudnoća

Dokazano! Trudnice koje vežbaju su srećnije

Pored toga što je vežbanje u trudnoći važno za fizičko zdravlje žene, nova istraživanja pokazala su da ono podstiče vedar duh i dobro raspoloženje kod trudnice

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Vežbanje može da poboljša raspoloženje i smanji osećaj zamora kod trudnica, rezultati su kanadskog istraživanja koje je objavljeno na sajtu „Science Daily“.
Naučnici Univerziteta u Zapadnom Ontariju sproveli su studiju o uticaju vežbanja na psihičko i fizičko zdravlje u trudnoći. Ovo istraživanje je od velikog značaja, tvrde naučnici, jer je pokazalo da se samo uz odgovarajući program vežbi može sprečiti pojava depresije i zamora u trudnoći, a samim tim i brojne neželjene posledice ovih stanja.

Protiv depresije i anksioznosti
Naime, ranija istraživanja su pokazala da žene koje su depresivne ili anksiozne tokom trudnoće, često rađaju decu koja imaju povećan nivo kortizola na rođenju i u adolescenciji i kod kojih postoji veći rizik od nastanka razvojnih i mentalnih poremećaja. Takođe, zamor u trudnoći je povezan sa povećanim rizikom od carskog reza i poremećajem sna, i negativno utiče na celokupno psihičko i fizičko zdravlje žene.
Autori studije iz Zapadnog Ontarija ističu da je veoma važno razbiti predrasude o vežbanju u trudnoći, i edukovati trudnice, njihove porodice i zdravstvene radnike o aktuelnim smernicama i prednostima pravilnog vežbanja u drugom stanju.

Pozitivne strane vežbanja u trudnoći
Pored psihičkog, vežbanje u trudnoći pozitivno utiče i na fizičko zdravlje trudnica, ali i beba. Naime, istraživanje je pokazalo da one bebe, čije su majke vežbale tokom trudnoće, mogu imati zdravije srce. Takođe se veruje da se na taj način smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i hipertenzije. U njihovom istraživanju učestvovale su fizički neaktivne trudnice, koje su prošle kroz četvoronedeljni program vežbi, nakon kojeg su bile znatno raspoloženije i odmornije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Trudna na 30+

05.07.2014 Trudnoća

Zašto trudnice tako loše podnose vrućinu? Razlozi su mnogobrojni, ali na to najviše utiče hormon progesteron koji podiže bazalnu temperaturu tela. ...

pročitaj još