24.07.2014 Trudnoća

Farbanje kose u trudnoći: Da ili ne?

Iako su stavovi podeljeni, zapravo bi bilo najbolje suzdržati se od farbanja kose do kraja trudnoće.

toc

Buduće mame često su u nedoumici da li bi trebalo izbeći farbanje kose u trudnoći, jer se plaše da nanošenje hemikalija, koje su sastavna komponenta trajnih boja za kosu, može naštetiti nerođenoj bebi. Da li je strah opravdan kada mislimo da bi neka od sredstava koje koristimo kako bismo ulepšali svoju frizuru mogla naštetiti detetu? Stavovi su podeljeni. Doktori savetuju da se ipak izbegava farbanje kose u prvom tromesečju trudnoće, jer je to razdoblje najosetljivije. Zapravo bi bilo najbolje suzdržati se od farbanja kose do kraja trudnoće.

Pramenovi i prirodne boje

Ako se odlučite da ne farbate kosu, onda vam alternativa mogu biti pramenovi ili možete izabrati i prirodne boje, poput kane, koja ne sadrže hemikalije, jedino što prirodne boje nemaju tako veliki izbor nijansi. Kod pramenova na foliju ne dolazi do direktnog kontakta boje s temenom, pa je to mnogo bolja opcija od klasičnog farbanja kose. Teoretski, pojedine supstance koje boje za kosu sadrže mogu predstavljati određeni rizik za plod. No s obzirom na malu površinu vlasišta i relativno kratkotrajnu aplikaciju, to se realno ne očekuje. Ipak, za svaki slučaj, farbanje kose u ptrva tri meseca se ne preporučuje. Savet je koristiti proverene proizvode i držati se uputstva za farbanje kose.

Promene na kosi

U trudnoći se kosa menja. Kod većine žena to znači brži rast i bujniju kosu, dok su promene pritom najizraženije u drugom tromesečju. No, kod nekih trudnica kosa postaje suva, lomljiva, bez sjaja. Promene najviše zavise od nivoa pojedinih hormona u organizmu, tipu kose i načinima na koje je tretirana. Kao i tekstura, volumen i dužina, kod nekih trudnica se tokom trudnoće menja i boja kose. Većinom kosa potamni. Hormonalne promene mogu prouzrokovati i promene na koži, pa se može dogoditi da će teme reagovati na boju drugačije nego pre. Možda ćete otkriti da ste osetljiviji na neke sastojke na koje pre niste bili. To je još jedan razlog zbog čega su boje s prirodnim sastojcima bolji izbor za trudnicu.

Saveti za farbanje kose u trudnoći

Dakle, u prvom tromesečju pokušajte svakako da izbegavate farbanje kose zbog intenzivnog razvoja ploda u tom periodu. Vodite računa da zbog hormonalnih promena, boja koju redovno koristite, u trudnoći može ispasti potpuno drugačija. Ako su pramenovi prihvatljiva opcija za vaš tip kose, svakako se odlučite pre za pramenove nego za potpuno farbanje kose, jer je u tom slučaju moguće izbeći kontakt boje s temenom preko koga se hemikalije apsorbuju u organizam. Ukoliko se odlučite za farbanje kose, neka to bude preko folije ili uz visoki oprez prilikom odabira boje ako će se ona nanositi i na samo teme. Pokušajte da produžite period između dva farbanja koliko je god to više moguće.

Izvor: žena.hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije