06.03.2018 Trudnoća

Fit mama: Sve o vežbanju u trudnoći

Vežbanje ne samo da nije štetno nego može čak i da spreči eventualne komplikacije, kao što je povišeni pritisak što može dovesti do preeklampsije. Vežbanje tokom trudnoće može da spreči neke od povreda i bolova povezanih sa povećanjem telesne težine i promene načina hoda. I opet onaj isti savet – slušajte svoje telo – trudnoća nije stanje u životu kada treba da postanete olimpijski prvak i da odjednom izmenite sve svoje navike. Važno je da se dobro osećate a da se pri tom ne naprežete previše.

Thinkstock

Evo nekih od osnovnih saveta za udobno i sigurno vežbanje u trudnoći:

1. Obucite komotnu i udobnu odeću za vežbanje i dobar, čvrst grudnjak.

2. Odaberite patike koje su napravljene za vrstu vežbanja koju planirate.

3. Uvek vežbajte na ravnoj površini, ne zaboravite da tokom trudnoće vaša ravnoteža nije u najboljem stanju.

4. Jedite dovoljno, ali uvek bar jedan sat pre vežbanja, da vam ne bude muka. Bilo bi idealno da to bude lakši obrok.

5. Pijte dovoljno vode i pre, za vreme i posle vežbanja, jer ako ne unosite dovoljno tečnosti možete da dehidrirate, što može da pokrene kontrakcije. Obično se savetuje da popijete dve čaše vode oko dva sata pre vežbanja, a da tokom vežbanja pijete po nekoliko gutljaja na svakih 15 minuta.

6. Prostorija u kojoj vežbate treba da bude prijatne temperature i provetrena.

7. Nakon vežbanja na podu ustanite polako i postepeno da vam ne bude muka i da ne izgubite ravnotežu. Ako osetite vrtoglavicu ili mučninu tokom vežbanja na podu lezite na levi bok i ostanite tako dok to ne prođe.

8. Ne preterujte sa vežbanjem – tempo treba da bude takav da možete da pričate i da ne gubite dah, a da se vrlo malo znojite.

9. Nemojte se suviše istezati dok vežbate – dok ste trudni mnogo ste elastičniji nego van trudnoće, zbog relaksina, hormona koji se luči tokom trudnoće, tako da je moguće da ne osetite da se istežete više nego inače.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije