Smeju li deca da jedu brzu hranu?
Pored ogromnog izbora zdrave i ukusne hrane, većina ljudi ipak do energije dolazi unošenjem nezdrave hrane. Smeju li deca da jedu brzu hranu i u kojoj meri? Pročitajte tekst i saznajte više o tome.
pročitaj jošIako se za salate vezuje epitet zdrave hrane, nisu ni sve salate iste ni tako zdrave. Neke sadrže i do 50 grama šećera i imaju preko 1.000 kalorija. Da biste bili sigurni da ste pojeli zdravu salatu, dodajte u nju sledeće sastojke.
Jaja
Istraživanje Univerziteta „Perdue“ iz Vest Lafajeta u Indijani pokazalo je da su jaja pravi dodatak za salate. Ako u vašem obroku ima ove namirnice, organizam će čak 500 puta više apsorbirati hranjive sastojke iz povrća.
Zelena salata
Neizbežan sastojak svake salate jeste zelena salata, a razlog je taj što je ona bogata antioksidantima i ostalim zdravim sastojcima.
Studija objavljena u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ pokazala je da je još bolji izbor od zelene salate njena kombinacija sa crvenom salatom. Antioksidanti iz prve vrste salate sporiji su od one u drugoj.
Domaći sos
Brži način od pripreme domaćeg sosa za salatu jeste odlazak u kupovinu onog veštačkog. Taj način nije i zdraviji.
Ako odaberete domaći sos, izbećićete dodatne šećere, masti i konzervanse koje sadrže ostali sosevi. Mnoga istraživanja su to dokazala.
Orašasti plodovi
Dodajte ih u salatu, orašasti plodovi su bogati zdravim mastima i belančevinama.
Grožđe
Umesto borovnica ili suvih brusnica, u salatu dodajte šipak ili sveže grožđe jer oni sadrže manje šećera, pola kašičice ovih namirnica ima u sebi 12 grama šećera, dok ista količina borovnica ili brusnica sadrži u proseku 40 grama šećera.
Ukoliko, tokom trudnoće, unosite dovoljnu količinu voća i povrća zadovoljićete potrebu organizma za vitaminima, mineralima i vlaknima. S druge stra...
pročitaj jošUpravo ste se porodili i brine vas kako ćete povratiti liniju koju ste imali pre trudnoće? Trebalo bi da smršate bar 3, 5 ili 9 kilograma? Sa ovim ...
pročitaj jošDijeta traje 32 dana i zasniva se na što većem konzumiranju hrane bogate antioksidansima, kao što su paradajz, salata, spanać, jaja, jogurt, brokol...
pročitaj još