07.07.2015 Ishrana trudnica

Dijeta O2 za zdravlje, vitkost i lepotu

Dijeta traje 32 dana i zasniva se na što većem konzumiranju hrane bogate antioksidansima, kao što su paradajz, salata, spanać, jaja, jogurt, brokoli, orašasti plodovi, pileće belo meso, ćuretina, riba, maslinovo ulje, crna čokolada.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Uz O2 dijetu, koju je osmislila nutricionistkinja Keri Glasman, bićete lepi, zdravi i vitki. Zasnovana je na ORAC (skraćenica za Oxygen radical absorbance capacity), odnosno antioksidativnom kapacitetu. Reč je o jedinici kojom se mere vrednosti antioksidansa u namirnicama, odnosno koliko određene namirnice štite od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge oblike kancera, srčanih bolesti i prevremeno starenje.

Hrana bogata antioksidansima, u čemu prednjače raznobojno voće i povrće, poboljšava kvalitet sna, pamćenje i kožu čini lepšom i svežijom.

Dijeta O2 primenjuje se tako što sabiramo ORAC bodove, uvek imajući pred sobom listu koliko ih ima u kojoj namirnici. Podrazumeva se da su najbolje one koje imaju najveći broj ORAC bodova jer, kako kaže Keri Glasman, konzumirajući ih “osećaćemo se i izgledati bolje, imaćemo više energije i mršavićemo”. Dijeta traje 32 dana i sprovodi se u tri faze.

Prva faza traje samo četiri dana tokom kojih čistimo organizam. Dnevno unosimo 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova. U ovoj fazi smanjujemo unos natrijuma i šećera, pa za samo četiri dana gubimo od jednog do 2,5 kilograma, s tim što se polovina odnosi na vodu iz organizma.

Četiri dana čišćenja je teško izdržati, ali ukoliko u tome uspete, sledi prelazak u lakšu fazu.

Ostale faze O2 dijete kao i njen plan i režim ishrane  pogledajte OVDE. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije