21.09.2016 Ishrana trudnica

Fit mama: Spisak namirnica koje ne bi trebalo jesti uveče

Donosimo vam listu namirnica na koje bi trebalo da zaboravite u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Svima nam se dešava da u sitne sate osetimo glad, pa konzumiramo hranu koja nam je na dohvat ruke. Međutim, pojedine namirnice su posebno štetne ukoliko se unose pred spavanje, piše sajt „Helt Dajdžest“.

Pogledajte spisak „zabranjene“ hrane, odnosno namirnica koje ne bi trebalo da se nađu na večernjem meniju:

1. Masna hrana
Unošenje hrane koja sadrži masti u kasnim časovima povećava mogućnost da dobijete neželjenje kilograme. Ove namirnice opuštaju mišić između želuca i jednjaka, omugućavajući mastima da se talože. Pored toga izazivaju i povišeno lučenje želudačne kiseline.

2. Koštunjavo voće
Naš želudac ne može da napravi razliku između „dobrih“ i „loših“ masti. Tako nije pametno unositi orase, lešnike, kikiriki kasno noću, iako sadrže „dobre masti“, jer naš organizam reaguje isto na njih kao i na one „loše“.

3. Čokolada
Poznato je da čokolada sadrži masti, te iz gore pomenutih razloga nije dobra u ovoj situaciji. Međutim, pored toga, ona sadrži i kofein koji podiže nivo energiju u organizmu i otežava padanje u san.

4. Sir
Ova namirnica takođe sadrži masti koje izazivaju prekomereno lučenje želudačne kiseline. Ukoliko ne možete da odolite ovoj noćnoj poslastici, odlučite se za parmezan ili švajcarski sir.

5. Alkohol
Konzumacija alkohola u bilo koje vreme izaziva prstenaste mišiće koji se nalaze između želuca i jednjaka da se opuste. Ovo omogućava kiselini da se popne kroz jednjak i vrati u usnu duplju, pogotovo u ležećem položaju.

6. Gazirana pića
Ova pića su loša iz dva razloga. Prvo, puna su kiselina, a drugo ugljenik koji se nalazi u njima izaziva povećani stomačni pritisak koji podstiče hranu i kiseline iz želuca da se vrate u jednjak.

7. Citrusi
Prirodno, konzumacija voća koje sadrži visok nivo kiselina, ili njihovih sokova, nije preporučljivo iz već navedenih razloga.

8. Kafa
Konzumiranje kafe neposredno pred spavanje nije dobro jer, pored velike količine kofeina, takođe izaziva lučenje kiselina. Tako da, ukoliko ne možete da odolite toploj šolji kafe pred odlazak u krevet, odlučite se za onu bez kofeina.

Ukoliko je kasna užina neizbežna, potrudite se da izbegavate masne namirnice i one koje sadrže kiseline. Odlučite se za bananu, čašu nemasnog mleka ili šolju čaja od kamilice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije